Η Σουηδία λέει «ναι» στο ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς βάσεις και πυρηνικά...

0


 Το απόγευμα της Κυριακής, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι ξεκινάει και επισήμως η διαδικασία αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μία κίνηση που αποτελεί... ιστορική αλλαγή πλεύσης για τη χώρα, όμως ήταν σχεδόν αναμενόμενη μετά το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.

Στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, τονίζεται ότι εάν η χώρα γίνει μέλος της Συμμαχίας, οι αντιρρήσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε σουηδικό έδαφος παραμένουν. 

Η απόφαση της κυβέρνησης της σκανδιναβικής χώρας συμπληρώνει, ουσιαστικά, το παζλ στον ευρωπαϊκό βορρά, μετά και την επίσημη απόφαση από την γειτονική Φινλανδία, ενώ οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίες είναι έντονες, με την Τουρκία να εκφράζει σθεναρή αντίθεση.

Στον απόηχο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις σοβαρές τουρκικές ενστάσεις, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για να ανάψει η χώρα του το πράσινο φως.

Κι αν για τη Φινλανδία, όπως ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η Άγκυρα έκανε συμβιβαστική πρόταση, δεν ισχύει το ίδιο και για τη Σουηδία. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις».

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (...) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε. Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)