Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Εξαγγελίες εκλογικής επαγρύπνησης...

 
Δύσκολα κρυβόταν το πολιτικό άγχος του πρωθυπουργού στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα με το οποίο προανήγγειλε τα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος. Ακόμη, οι υπαινιγμοί σε βάρος της Ε.Ε. για την καθυστέρησή της στη λήψη αποφάσεων πρόδιδαν την ανάγκη του να δικαιολογήσει την αναγκαστική αναδίπλωση της... κυβέρνησης μπροστά στη διάχυτη κοινωνική δυσφορία.

Τα μέτρα, που σήμερα εξειδικεύουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, αν και φαίνονται εκ πρώτης όψεως γενναιόδωρα, χάρη στη δημιουργική ασάφεια των πρωθυπουργικών διατυπώσεων, σε μια προσεκτική ανάγνωση αποδεικνύονται περιορισμένα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος...

Δεν ξεφεύγουν δε από το πλαίσιο της περιορισμένης επιδότησης των τρελών χρεώσεων που προκάλεσε το χρηματιστηριακό καζίνο της ενέργειας, η οποία τελικά ευεργετεί τους βασικούς συντελεστές του προβλήματος, δηλαδή τις εταιρείες που κερδοσκοπούν με τη χονδρική τιμή του ρεύματος.

Σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο στην αντίδραση και την κριτική της η αντιπολίτευση. Βεβαίως, οι πολίτες, πριν από την αποτίμηση μιας κυβερνητικής εξαγγελίας, ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι σημαίνει για την τσέπη τους. Και επειδή ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στη «μεσαία τάξη», την οποία υποτίθεται ότι αφορά η τωρινή δόση επιδοτήσεων, ο λογαριασμός βγάζει έλλειμμα.

Γιατί η επιδότηση που υπόσχονται για το εξάμηνο Δεκεμβρίου-Μαΐου έχει πλαφόν 100 ευρώ τον μήνα. Και κυρίως γιατί δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο για τους χιλιάδες επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες -και ποιοι άλλοι απαρτίζουν άραγε τη «μεσαία τάξη» από τους αρτοποιούς της γειτονιάς μέχρι τους εστιάτορες με τις ενεργοβόρες συσκευές που αντιμετωπίζουν αστρονομικές χρεώσεις ρεύματος;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτική πολιτική, κοινωνική και δημοσκοπική πίεση. Θέλει να φανεί γενναιόδωρη και ευέλικτη, να προβάλει αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα απέναντι στην κρίση και στις παρενέργειές της. Και κυρίως θέλει να δημιουργήσει προσδοκίες βελτίωσης της πολιτικής της στην κοινή γνώμη.

Απέναντι στη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής αντιτάσσει μια ρήτρα πολιτικής αυτοσυντήρησης και επιβίωσης. Ολες οι κινήσεις και οι συνεχείς αναδιπλώσεις της σε όλα τα μέτωπα, που μέχρι πριν από λίγους μήνες υποτιμούσε και για τα οποία κατηγορούσε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και ανευθυνότητα, προδίδουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εκλογική επαγρύπνηση.

Η διάρκειά της επαγρύπνησης αυτής δεν είναι ακόμη σαφής. Σαφές είναι μόνο ότι το κόστος της θα το πληρώσουμε εμείς...

efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.