Στην τελική ευθεία...

0

 
Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές διαδικασίες της ερχόμενης Κυριακής έχει μπει η Κουμουνδούρου επιδιώκοντας την μετατροπή των εκλογών για τη συλλογική ηγεσία του κόμματος σ’ ένα πολιτικό γεγονός που θα δρομολογήσει και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η διαδικασία θα διεξαχθεί με την υποστήριξη εταιρείας πληροφορικής σε... περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα.

Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν δύο κάλπες μία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ θα υπάρχουν και εκλογικά τμήματα που θα διαθέτουν μόνο κάλπη για την εκλογή Προέδρου. Η ψηφοφορία σύμφωνα με τις εγκυκλίους της εφορευτικής επιτροπής θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ με δυνατότητα παράτασης εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Η διαδικασία

Στην εκλογή προέδρου μπορούν να πάρουν μέρος όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος από 15 ετών και πάνω ακόμη και εκείνη την ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα. Όσοι είναι ήδη μέλη έχοντας εγγραφεί έως τις 21/3 στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. πχ μέλος οργάνωσης Αττικής μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της Αττικής. 

Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη από τις 21/3 κι έπειτα ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή- επειδή θα ψηφίσουν μόνο για Πρόεδρο- μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Να σημειωθεί ότι στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν φόρμες, δηλαδή αιτήσεις εγγραφής μέλους οι οποίες μπορούν να συμπληρώνονται επί τόπου και να γίνονται αυτομάτως αποδεκτές από μέλος της εφορευτικής επιτροπής που θα χειρίζεται και το τάμπλετ της ψηφοφορίας.

Για την Κεντρική Επιτροπή πάλι ισχύει η ίδια ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Τα περίπου 61.600 μέλη που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως τις 21/3 καλούνται να ψηφίσουν για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο σύνολο 300. Σημειωτέον πως οι υποψήφιοι της τελικής λίστας είναι 728. 

Όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογική τμήματα τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει από τις ιστοσελίδες τoυ ΣΥΡΙΖΑ (syriza.gr) της Αυγής και του left.

Oι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας , άδεια διαμονής, visa ή μπλε βεβαίωση.

Πόσους σταυρούς βάζει ο κάθε ψηφοφόρος

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης. Για την Αττική μπορούν να μπουν έως και 45 σταυροί, για την Κεντρική Μακεδονία έως και 11, για τη Δυτική Ελλάδα έως και 6, για την Κρήτη έως και 5, για τη Θεσσαλία έως και 4, για την Πελοπόννησο έως και 5, για την Ήπειρο έως και 3, για τη Δυτική Μακεδονία έως και 3, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως και 3, για την Στερεά Ελλάδα έως και 3, για το Νότιο Αιγαίο έως και 2 σταυροί, για το Βόρειο Αιγαίο έως και 2 σταυροί και για τα Ιόνια νησιά έως και 2 σταυροί. Για το Εξωτερικό έως και 1 σταυρός.

Τα μέλη εξωτερικού

Οι εκλογές των μελών εξωτερικού διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί στις οργανώσεις μελών εξωτερικού.

Καταβολή 3 ευρώ για την εκλογική διαδικασία

Για την συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 3 ευρώ. Από την συνδρομή απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι ηλικίας έως και 30 χρονών. Για το ψηφοδέλτιο της εκλογής Προέδρου ο φάκελος θα είναι λευκός και δεν είναι απαραίτητος ο σταυρός στο όνομα του υποψηφίου, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή ο φάκελος θα φέρει πάνω το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) συγκροτείται από 11 μέλη με πρόεδρο τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)