Η ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ. Πόσο καλά μπορεί να πάει αυτό;...

0

 
Πέτρος Κατσάκος

Το να συμπίπτουν χρονικά τα επεισόδια στο ΑΠΘ με την ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας της απόρριψης των αιτήσεων ακύρωσης στην υπόθεση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι κάτι που όχι μόνο προβληματίζει αλλά και προκαλεί ανησυχία. Κάτι που συνέβη στο ΑΠΘ και πέρασε στα ψιλά είναι χαρακτηριστικό. 

Στα βίντεο που είδαν το φως της... δημοσιότητας, κάποιος άσχετος με τους φοιτητές προκαλεί τα ΜΑΤ, που τον παραμερίζουν και επιτίθενται με απίστευτη αγριότητα στους φοιτητές. Μετά από λίγο, το ίδιο πρόσωπο φαίνεται να συνομιλεί ήρεμα με τους αστυνομικούς σαν να είναι συνάδελφοι. 
Αποτέλεσμα της προβοκατόρικης κίνησής του να επιτεθεί στους άνδρες των ΜΑΤ ήταν μια ανεξέλεγκτης αγριότητας αντεπίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών φοιτητών, ο ένας από τους οποίους εξήλθε από τα επείγοντα του νοσοκομείου με δύο ράμματα στο κεφάλι.

Και επειδή το περιστατικό αυτό δεν είναι ένα “μεμονωμένο περιστατικό”, όπως συνηθίζουν κάποιοι να βαφτίζουν την αστυνομική βία, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής με την αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ, γιατί η Ελληνική Αστυνομία κουβαλάει ένα συστημικά βεβαρημένο παρελθόν. Ένα παρελθόν αδικαιολόγητης βίας και αυθαιρεσίας, που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού όσον αφορά την παρουσία της μέσα στα πανεπιστήμια. 

Γιατί κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί μια αστυνομία την ώρα που η συμπεριφορά των οργάνων της κατέχει περίοπτη θέση ως μία από τις έξι κατηγορίες υποθέσεων για τις οποίες η Ελλάδα καταδικάζεται συστηματικά από το ΕΔΔΑ αλλά δεν συμμορφώνεται.

Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ βασίζεται στην παραδοχή ότι ο νομοθέτης δεν είναι υποχρεωμένος να αναθέτει στα ΑΕΙ τις αρμοδιότητες της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και ως εκ τούτου κρίνει κατάλληλη για το έργο αυτό την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που μόνο αίσιο και ειρηνικό δεν προμηνύεται...

ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)