Τσεχία: Κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για την αμφισβητούμενη χρήση διπλωματικών ακινήτων

0


 Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να του εκφράσει τις ανησυχίες του για τη χρήση των ρωσικών διπλωματικών ακινήτων.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας απέλασε περίπου 100 Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο μιας διπλωματικής κόντρας που αφορά τις κατηγορίες της Πράγας για ρωσική ανάμειξη σε μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 και η κυβέρνηση της Πράγας έχει υιοθετήσει από τις σκληρότερες θέσεις εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

"Οι διπλωματικές αποστολές στο έδαφος ενός ξένου κράτους θα πρέπει να σέβονται, όχι μόνο τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, αλλά και το κράτος δικαίου της φιλοξενούσας χώρας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

"Η Ρωσία δεν το κάνει αυτό και δεν σέβεται το κράτος δικαίου", προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου χωρίς να παραθέτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ρωσική πρεσβεία στην Πράγα αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει.

Το πρακτορείο ειδήσεων CTK μετέδωσε ότι μια πρόσφατα συσταθείσα ομάδα εργασίας με έργο της να ασχοληθεί με τα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία Ρώσων, εντόπισε δεκάδες από αυτά για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν χρησιμοποιούνται ακόμη για διπλωματικές δραστηριότητες. Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο, η περιφέρεια της Πράγας όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία ζήτησε ένα ρωσικό σχολικό συγκρότημα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται από τότε που η Τσεχία απέλασε τους ρώσους διπλωμάτες, τον περασμένο χρόνο, να διατεθεί για τα προσφυγούπουλα από την Ουκρανία.

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν αυτό το κτίριο συγκαταλέγεται σε εκείνα για τα οποία υπάρχουν ανησυχίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)