Τα ψέματα για την αλήθεια μιας έρευνας...

0


 Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Iefimerida ένα άρθρο το οποίο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ελευθερία του τύπου η χώρα βρίσκεται στη μέση του πίνακα των ευρωπαϊκών χωρών. Επομένως η έκθεση αυτή διαψεύδει την πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».

Ας... δούμε, λοιπόν, τι λέει αυτό το άρθρο και κατά πόσο οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς.

1. «Σε πλήρη αντιδιαστολή με την έκθεση της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», έρχεται η αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. 

Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει η ΜΚΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει την Ελλάδα σε υψηλή θέση, πάνω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει καμία κατάταξη των χωρών. Απλώς δεν υφίσταται κατάταξη, κάθε τέτοιος ισχυρισμός είναι ψευδής. Ο ισχυρισμός περί υψηλής θέση θα μπορούσε ενδεχομένως θα εξαχθεί εμμέσως από έναν πίνακα που παρατίθεται στην έκθεση και για τον οποίον θα μιλήσω παρακάτω.UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

Η Ελλάδα αναφέρεται ρητώς στο κείμενο μια φορά στο παρακάτω απόσπασμα:


«Η διαφάνεια ως προς την ιδιοκτησία των ΜΜΕ ήταν μια αιτία προβληματισμού για τη Σλοβενία, την Τσεχία και τη Βουλγαρία, αλλά ένας αριθμός χωρών έλαβε θετικά μέτρα: η Ελλάδα και η Φινλανδία υιοθέτησαν νομοθεσία που απαιτεί τη δημοσιοποίηση των ιδιοκτησιακών δομών των ΜΜΕ και η Ιρλανδία και η Λιθουανία κατέστησαν προσβάσιμες στο διαδίκτυο τις βάσεις δεδομένων ιδιοκτησίας των ΜΜΕ».

2. «Στην αναλυτική έκθεση παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα και να προκύψει η κατάταξη των χωρών».

Εδώ η ιστοσελίδα επιχειρεί να ισχυριστεί ότι η μεθοδολογία της έρευνας των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» είναι άγνωστη και επομένως αυτό δημιουργεί υποψίες. Παρόμοια στάση εξέφρασε και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ζήτησε από την οργάνωση να κοινοποιήσει στην Ελληνική Κυβέρνηση τη μεθοδολογία και τα κριτήρια.

Η μεθοδολογία της έρευνας είναι φυσικά διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο.

Επαναλαμβάνω, η έκθεση δεν περιλαμβάνει καμία κατάταξη χωρών.

3. «Τα αποτελέσματα της έκθεσης έρχονται να διαψεύσουν πανηγυρικά αντίστοιχη έκθεση που συντάχθηκε από ΜΚΟ, κι όχι από τον επίσημο φορέα της ΕΕ».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι επίσημος φορέας ή όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διεθνής οργανισμός με τεράστιο κύρος, αλλά δεν είναι φορέας της ΕΕ, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ιστοσελίδα.

Ακόμα χειρότερα για το Iefimerida, οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» είναι επίσημοι συνεργάτες του Συμβουλίου της Ευρώπης και μια από τις οργανώσεις που κατέχει ένα συμβουλευτικό καθεστώς στο πλαίσιο του οργανισμού.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κειμενο του Αντώνη Γαλανόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...

Πηγή: Parallaxi

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)