Η οικονομία πληρώνει την πολιτική Μητσοτάκη...


 Μεγάλες είναι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία εξαιτίας τόσο της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία όσο και λόγω της κάκιστης διαχείρισης που επιφύλαξε η κυβέρνηση για τη χώρα.  Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, έχει δημιουργηθεί εκτόξευση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, άνοδος των αποδόσεων των... ελληνικών ομολόγων, εκτόξευση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών τον Απρίλιο, ενώ συνεχίζεται η αυξητική τάση για τις τιμές στη βενζίνη και στο ρεύμα. Μάλιστα, τα όποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση δείχνουν ανεπαρκή.

Νέα άνοδος του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός άγγιξε το 10,2% τον Απρίλιο, ενώ, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, θα βρεθεί σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο μέσα στον Μάιο, κάτι το οποίο προκαλεί σοκ στα νοικοκυριά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συνεχόμενο ράλι ακρίβειας. Αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή, η μέση ανατίμηση στο ράφι είναι της τάξης του 4,5%-5% λόγω των αυξήσεων που πέρασαν κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ενώ αναμένεται νέο κύμα αυξήσεων στο προσεχές διάστημα. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η κατανάλωση ήταν υποτονική, καταγράφοντας μείωση στους όγκους πωλήσεων στο ράφι στο 2,8%, με την ιδιωτική ετικέτα να υποχωρεί με ρυθμό 10%.

Εκτόξευση τιμών κατά 48,4% στην ενέργεια το πρώτο τετράμηνο

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, στην Ελλάδα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά μέσο όρο το πρώτο τετράμηνο του 2022 κατά 7,2% σε ετήσια βάση, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε σε 6,9% στην Ευρωπαϊκή  Ένωση (Ε.Ε.-27) και 6,5% στην Ευρωζώνη. Από τις επιμέρους κατηγορίες, στη χώρα μας η ενέργεια σημείωσε άνοδο κατά 48,4%, σε ετήσια βάση, η διατροφή, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 6,5%, ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες (εξαιρουμένων των δύο προηγούμενων κατηγοριών) κατέγραψαν ετήσια αύξηση ύψους 2%.

Χειρότερα από τον μέσο όρο και στα τρόφιμα

Η άνοδος των τιμών των προϊόντων διατροφής στην Ελλάδα τον Απρίλιο ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 (5,7%) αλλά και τις αντίστοιχες αυξήσεις στη Γερμανία και την Ιταλία.

Συνεπώς, προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης σε πολλά επίπεδα αναφορικά με τις τιμές, ενώ οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην ενέργεια (αποσκοπώντας στο να μην βάλει κανόνες στην αγορά) εκτόξευσε τις τιμές σε πρωτοφανές επίπεδο.

Από κει και πέρα, υψηλές τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεπάγονται και κατακόρυφη αύξηση της αξίας των εισαγωγών, αλλά και εκτόξευση του ελλείμματος στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Παράλληλα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει ήδη εκτοξευθεί από το πρώτο τρίμηνο στα 6,44 δισ. ευρώ, όταν ολόκληρο το 2021 είχε διαμορφωθεί στα 10,6 δισ. ευρώ.

Χαμηλώνει η ανάπτυξη

Και αυτή η «τρύπα» στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο πήχης της ανάπτυξης. Από 4,5%, ο πήχης ανάπτυξης έχει ήδη πέσει στο 3,1% και ενώ πορευόμαστε σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας.

Όταν αλλάζουν ο πληθωρισμός και η πρόβλεψη για το ΑΕΠ επί τα χείρω, είναι δεδομένη η επίπτωση και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Ήδη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος (από 1,4% στο 2%). Το παραπάνω αποτυπώνεται στο ύψος του χρέους, το οποίο εκτιμάται πως θα κλείσει φέτος αρκετά πιο κοντά στα 360 δισ. ευρώ...

Γιάννης Αγουρίδης

ΑΥΓΗ