Γιατί ο Τσίπρας θεωρεί τις εκλογές της Κυριακής...


 ...την καλύτερη δημοσκόπηση...

Ως μεγάλη δημοσκόπηση, τα ποιοτικά ευρήματα της οποίας θα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να κατανοήσει καλύτερα ποιες κοινωνικές ομάδες εκφράζει βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας τη μεθαυριανή εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας στο κόμμα του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα κόμμα που θα... μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνώσα Αριστερά» είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του σε 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς επιμένοντας ότι η διακυβέρνηση είναι στόχος, όχι όμως και αυτοσκοπός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνει πως το κόμμα του είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο και διόλου τυχαία στην περιοδεία του στην Κρήτη είπε ότι το κάλεσμά του για μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής απευθύνεται στους «μη προνομιούχους» πολίτες...

 

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε έναν όρο που είχε υιοθετήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου εξηγώντας στην διακαναλική συνέντευξή του ότι στόχος μίας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να προστατευτεί η κοινωνία, και να μπορέσουν οι λαϊκές δυνάμεις να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ακόμη περισσότερη προστασία “από κάποιους οι οποίοι γεννιούνται και τα βρίσκουν όλα έτοιμα”.

Τα συμπεράσματα 

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζει σε ποιους απευθύνεται και διαχωρίζει εν πολλοίς τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα εκλογικό κοινό τις λεγόμενες ελίτ στις οποίες απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης. «Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τη νέα γενιά και τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, τα παιδιά τα οποία οι γονείς τους τα βγάζουν με δυσκολία πέρα, αλλά έχουν δυνατότητες να σπουδάσουν, δίνουν μάχες στη ζωή τους” αυτόν τον κόσμο καλούμε στις κάλπες μας την Κυριακή» είπε με νόημα. Άλλωστε και στην τελευταία αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της καμπάνιας του κόμματος το σύνθημα είναι: “Τα κόμματα των ελίτ απέτυχαν. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πολλοί”.

Σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία που θα αναλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί πως ο πήχης για το κόμμα του δεν είναι μόνο ένα απλό νούμερο αλλά και η μελέτη των στοιχείων της έρευνας. Δηλαδή, ποιο θα είναι το ποσοστό αύξησης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις υποβαθμισμένες περιοχές, ποια θα είναι η συμμετοχή στις περιοχές που η κοινωνία ζει με τον κατώτατο μισθό, ή κάτω από αυτόν, τί ποσοστά προσέλευσης θα καταγραφούν στην περιφέρεια, ποια στις αγροτικές περιοχές.

Με βάση όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει και το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Να είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης, έχοντας όμως έναν ριζοσπαστικό προσανατολισμό και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν ταξικό πρόσημο...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr