Η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο σε Φινλανδία...

0


 ...και στήνει βάσεις στα σύνορά της, ο Ερντογάν επιμένει στο βέτο για το ΝΑΤΟ...

Περιπλέκεται η κατάσταση με τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς από τη μία οι αντιδράσεις της Ρωσίας και από την άλλη η επιμονή της Τουρκίας να θέτει βέτο σε αυτή την προοπτική, πυροδοτούν ένα κλίμα ανησυχίας, αλλά... και διπλωματικές διεργασίες, έστω κι αν η Δύση παραμένει αισιόδοξη ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και οι δύο χώρες θα γίνουν σύντομα, μέλη της Συμμαχίας...

Από σήμερα Σάββατο η Ρωσία σταματά την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, με την Gazprom να ανακοινώσει ότι η κίνηση αυτή γίνεται επειδή το Ελσίνκι (η εταιρία εισαγωγής Gasum για την ακρίβεια) δεν έχει καταβάλλει τις πληρωμές του Απρίλιο, σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει η Μόσχα.


Νωρίτερα, πριν λίγες ημέρες όταν ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόθεση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία είχε διακόψει και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα χθες υπήρξε και ενός είδος «στρατιωτικής» απάντησης από το Κρεμλίνο στην κίνηση της Φινλανδίας, καθώς ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν 12 στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ως «απάντηση» στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ η Τουρκία επιμένει στην άρνησή της να συναινέσει στο αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μία επιμονή που αντιμετωπίζεται μάλλον ήπια από τον αμερικανικό παράγοντα, καθώς η Ουάσιγκτον διευκρίνισε χθες ότι το βέτο δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα τηλεφωνικά με τη φινλανδική ηγεσία, ενώ θα έχει επαφή και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να δεχθεί στην Άγκυρα τις ηγεσίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δείχνοντας ότι η επιλογή στο βέτο θα είναι δύσκολο να αλλάξει και πάντως δεν θα εξαρτηθεί από την εκστρατεία πειθούς που έχουν ξεκινήσει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη.

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)