Ο Ανδρουλάκης και οι «τάσεις»...


 Η Χαριλάου Τρικούπη μετά το συνέδριο κυνηγά το εκλογικό «όνειρο» της ανόδου-έκπληξη των ποσοστών και καταχωνιάζει την εσωστρέφεια. Προσπαθεί να... 
αποτυπώσει την ανανέωση και στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, όπως έγινε και με το στελεχιακό δυναμικό στα κομματικά όργανα. Ομως από τη φαινομενικά ενωτική εκλογή στελεχών όλων των τάσεων στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τεράστια πλειοψηφία των ανδρουλακικών, ξεπηδούν ιστορίες εσωκομματικών διαφορών που σήμερα είναι σε… καταστολή ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Η επανασυγκόλληση δυνάμεων δεν μπορεί να κρύψει τις ρηγματώσεις.

Τι λένε τα στοιχεία

Είναι ενδεικτικό ότι ο νυν γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) Κώστας Παπαδημητρίου, που κατέλαβε μάλιστα την τέταρτη θέση στην ΚΠΕ, ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΔΣΟ) που είχε λάβει το… χρίσμα του ΚΙΝΑΛ στις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2019. Εκείνη την εποχή στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν διαφωνήσει και κατέβηκαν με άλλες παρατάξεις, κατηγορώντας τον για φιλοΝΔ τακτική συνδικαλιστικής συμπόρευσης με «γαλάζια» στελέχη. Ο Κ. Παπαδημητρίου είχε στείλει επιστολή στη Χαριλάου Τρικούπη ζητώντας τη διαγραφή πέντε στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που συνεργάστηκαν με ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ (Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας). Να λοιπόν που οι σύνεδροι εξέλεξαν στη 19η θέση με 742 ψήφους τον οικονομολόγο από την Αργολίδα Παναγιώτη Ψυχογιό, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε που απειλήθηκαν με πειθαρχικές κυρώσεις – και είχαν σχέσεις με οικονομολόγους από τον κύκλο της ΠΑΣΠ.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε στην ΚΠΕ ότι δεν υπήρξε στήριξη του κομματικού μηχανισμού σε στελέχη που ήταν προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και ήρθαν από άλλον πολιτικό χώρο. Τέτοια περίπτωση ήταν ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, που, λόγω ποσοστώσεων, μέχρι να οριστικοποιηθεί η εκλογή του στην 210η θέση ήταν στην… κόψη. Υπήρξαν και αμφισβητήσεις για τη διαδικασία και κυρίως για την αδυναμία να αποτυπωθούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, παρά τους κατά καιρούς πανηγυρισμούς για ψηφιακό κόμμα. Είναι κάτι το οποίο σχολίασε αρνητικά με ανάρτησή του στο Facebook, παρόλο που κατατάχτηκε στα ψηλά της ΚΠΕ (18η θέση), ο νομικός Παντελής Καμάς, στέλεχος της αυτοδιοίκησης από το Κερατσίνι. Από τους αυτοδιοικητικούς, πάντως, σάρωσε στην πρώτη δεκάδα (9ος) της Κεντρικής Επιτροπής ο 63χρονος Συμεών Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, από τα στελέχη που ήταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά. Ιδιαίτερη περίπτωση και ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι ο ανδρουλακικός 34χρονος φιλόλογος Σωτήρης Παπαγεωργίου από την Καρδίτσα που εκλέχτηκε στην πέμπτη θέση στην ΚΠΕ. Είχε διατελέσει γραμματέας της παράταξης ΠΑΣΠ Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και ήταν υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Το ΚΙΝΑΛ είχε λάβει πανελλαδικά 8,1% και στον νομό Καρδίτσας 9,42% με 7.270 ψήφους, εκ των οποίων τις 4.632 είχε συγκεντρώσει ο Σωτ. Παπαγεωργίου.


Ο Ν. Ανδρουλάκης και οι «τάσεις»

Ο διακηρυγμένος στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη είναι μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Το πιο δυνατό πολιτικό μήνυμα του συνεδρίου, με βάση όσα εκφώνησε, είναι η επανένωση κατακερματισμένων δυνάμεων για να δημιουργηθεί «ένας ισχυρός αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Εκεί σταματάνε οι παπανδρεϊκοί. Για να παρέμβουν στον δημόσιο διάλογο οι λοβερδικοί και να επαναφέρουν στην τάξη ολοκληρώνοντας το μήνυμα Ανδρουλάκη με την προσθήκη για προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τη διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Παράλληλα, ήδη καλλιεργείται από στελέχη του κόμματος ότι αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα που ο Ν. Ανδρουλάκης θα γίνει πρωθυπουργός.

Με παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα προβάλλουν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα της χώρας – από την ακρίβεια έως την ενεργειακή κρίση και τα εθνικά. Και επιδιώκουν να τονωθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.


Οι παπανδρεϊκοί «έσπασαν» τις γραμμές στον κομματικό μηχανισμό

Πραγματικά ηχηρές «σφήνες» στην ΚΠΕ ήταν η δεύτερη θέση που κατέλαβε με 1.480 ψήφους ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης που είχε αναδειχτεί επί ηγεσίας της Φ. Γεννηματά και η έβδομη που κατέκτησε, παρότι προέρχεται από τη μειοψηφία των παπανδρεϊκών, ο Μιχάλης Καρχιμάκης (839 ψήφοι). Την ίδια ώρα ήταν αναμενόμενη η δυναμική του 35άχρονου μηχανικού Ανδρέα Σπυρόπουλου, προτεινόμενου στη συνέχεια από την ηγεσία για γραμματέας του κόμματος, που κατέκτησε την πρωτιά (2.315 ψήφοι), και του 47χρονου πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη στην τρίτη θέση – και οι δύο στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη.

Ορισμένοι θεωρούν ότι τα πρωτεία ενός διευρυμένου ανδρουλακικολοβερδικού κύκλου κατέκτησαν στην ΚΠΕ ο Κώστας Παπαδημητρίου και ο 39χρονος Παύλος Χρηστίδης (6ος). Οι ακραιφνώς λοβερδικοί πάντως εκλέχτηκαν στα χαμηλά της Κεντρικής Επιτροπής. Αντιθέτως, πολύ υψηλές επιδόσεις είχαν παπανδρεϊκοί, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης (15ος), ο Δημήτρης Ρέππας (39ος) και ο Γιώργος Πεταλωτής (78ος). Από τους γεννηματικούς ο Μανώλης Οθωνας εκλέχθηκε στην 22η θέση ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας που στήριξε ευθέως τον Ν. Ανδρουλάκη για πρόεδρο κατέλαβε την 190ή θέση. Οι γυναίκες δεν στηρίχτηκαν από τον κομματικό μηχανισμό της ηγετικής ομάδας, που τις άφησε σχεδόν «μόνες» με τη βεβαιότητα της εκλογής μέσω ποσόστωσης (οι στενές συνεργάτιδες του Ν. Ανδρουλάκη Ελένη Αναστασίου και Αναστασία Σιμητροπούλου εκλέχτηκαν στην 175η και την 240ή θέση αντίστοιχα). Πάντως όλα αυτά τα «έσπασαν» στελέχη της παπανδρεϊκής πλευράς, με την Εφη Χαλάτση να εκλέγεται στην 29η θέση (πρώτη από τις γυναίκες – 663 σταυροί!), ενώ η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και η πανεπιστημιακός Ζέφη Δημαδάμα εκλέχτηκαν στην 77η και την 193η θέση αντίστοιχα.

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr