Με άρωμα γυναίκας...

0


 Στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα το επόμενο Σάββατο 28 Μαϊου εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές του διεργασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τον γραμματέα του κόμματος. Θα θελήσει να διατηρήσει σ’ αυτόν τον ρόλο τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ή...θα θελήσει να προχωρήσει σε αλλαγή για να σηματοδοτήσει την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα; Όπως και να’ χει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που χθες δήλωσε “δικαιωμένος” από τις εξελίξεις καθώς το ρίσκο της υψηλής συμμετοχής απέδωσε με την εγγραφή μάλιστα 110.000 νέων μελών που δημιουργούν πρόσθετες ευθύνες για το κόμμα του. Κατά την χθεσινή πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο στοιχεία του νέου οργάνου: στις πρωτιές των γυναικών αλλά και στην υπερψήφιση των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που όπως είπε ο κόσμος “τούς θεωρεί δικούς τους ανθρώπους”.

Οι πρωτιές των γυναικών

Είναι γεγονός πως η νέα Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών απαρτίζεται από 150 γυναίκες, εξέλιξη που ασφαλώς συνδέεται και με την καταστατική αλλαγή του 50-50 για την ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων σε όλα τα όργανα. Όμως παρά τη θεσμοθέτηση της αυτή η αλλαγή εφαρμόστηκε μόνο σε 23 περιπτώσεις καθώς τα μέλη του κόμματος επέλεξαν στην σταυροδοσία πολλές γυναίκες. Κάπως έτσι, στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία στις δύο πρώτες θέσεις εξελέγησαν πρώτες σε σταυρούς γυναίκες: Οι κυρίες Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου στην Αττική και οι κυρίες Θεοδώρα Τζάκρη και Κατερίνα Νοτοπούλου στην Κεντρική Μακεδονία.

Έντονη η παρουσία «πασοκογενών»

Επιπλέον, στην πρώτη δεκάδα στην Αττική κατετάγησαν δύο στελέχη, που διετέλεσαν πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στοιχείο που μαζί με την εκλογή επίσης στην πρώτη δεκάδα του κ. Σπίρτζη αλλά και του κ. Τεμπονέρα με πασοκικές καταβολές δείχνει και μία συνολικότερη αποδοχή του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διεύρυνσή του και άνοιγμά του προς το κέντρο. Στη Δυτική Ελλάδα επίσης, πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο Θάνος Μωραϊτης.

Επιπλέον, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής δείχνει και μία διάθεση ανανέωσης αλλά και ανάδειξης στελεχών της νεότερης γενιάς. Για παράδειγμα, στην πρώτη δεκάδα (Αττική) τα μισά στελέχη που εξελέγησαν κινούνται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ των 30-40. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα στελέχη της ιστορικής ηγεσίας αποκλείστηκαν από το όργανο. Όλοι οι εκπρόσωποι της παλαιότερης φρουράς του κόμματος που έθεσαν υποψηφιότητα εξελέγησαν και μάλιστα σε καλή σειρά κατάταξης.

Σημειωτέον πως και από τον συνδικαλιστικό χώρο εκλέγονται οι Νίκος Φωτόπουλος (ΔΕΗ), Γιώργος Αλεξανδράκης (ΕΥΔΑΠ), Κώστας Γενιδούνιας (ταχυμεταφορές) και Νατάσα Κατρανίδου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο νέο όργανο οι “προεδρικοί” έχουν καταφέρει να εκλέξουν (όλες οι τάσεις και υποομάδες αθροιστικά) περί τα 230 μέλη, η Ομπρέλα περί τα 63, ενώ υπάρχουν και 7 μέλη που καταχωρούνται ως ανεξάρτητοι...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)