Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Φινλανδία: Το Σάββατο σταματά η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

 
Το Σάββατο 21 Απριλίου θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία, σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία ενέργειας Gasum.

Όπως ανέφερε η Gasumo, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπούν το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector....

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την εξέλιξη και δεδομένου πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής αερίου θα μπορούμε να προμηθεύσουμε με αέριο όλους τους πελάτες μας τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο CEO της Gasum, Μίκα Βιλχάνεν.

Αρνείται να πληρώσει σε ρούβλια

Η κίνηση έρχεται καθώς η Φινλανδία αρνείται να πληρώσει για την παροχή αερίου σε ρούβλια και εν μέσω της όξυνσης των σχέσεων Ελσίνκι - Μόσχας για την απόφαση της σκανδιναβικής χώρας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO.

Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Η Ρωσία, που μοιράζεται με τη Φινλανδία ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων, έχει απειλήσει να τιμωρήσει τη χώρα εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το 2021, το 5,4% των εξαγωγών της Φινλανδίας απορροφήθηκε από τη Ρωσίας, ενώ σχεδόν το 12% των συνολικών εισαγωγών της προήλθαν από τη Ρωσία. Τα ποσοστά δεν είναι τεράστια, ωστόσο η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο σε κάποιους από τους βασικούς τομείς της Φινλανδίας, όπως η βιομηχανία χάρτου και η ενέργεια.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.