Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Γ. Οικονόμου για ψευδείς ειδήσεις και ζητά παραίτηση

0


 Σε δεινή θέση παραμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρμόδιος για θέματα Τύπου στη χώρα μας, μετά τις αποκαλύψεις της τελευταίας εβδομάδας από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» πως η Ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας έχει φτάσει στα τάρταρα και είναι στον πάτο της Ε.Ε.

Ο... Γιάννης Οικονόμου, αφού φρόντισε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην οργάνωση, απαιτώντας εξηγήσεις, επιχείρησε μέσω των social media να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα. Με μια ανάρτηση που προβλημάτισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι έκθεση Media Pluralism Monitor υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει πως η χώρα σημειώνει καλές επιδόσεις εντός Ε.Ε. στην Ελευθερία του Τύπου.

Τη σκυτάλη από το Μαξίμου πήρε η ιστοσελίδα iefimerida.gr παρουσιάζοντας μια διαφορετική ανάλυση της συγκεκριμένης έκθεσης, ωστόσο, από χθες, έχουν καταγραφεί δημοσιεύματα που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Γιάννη Οικονόμου και της ιστοσελίδας....
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από την Κουμουνδούρου, η οποία κατηγόρησε τον Γιάννη Οικονόμου ότι διακινεί ψευδείς ειδήσεις και παραποιεί έγγραφα και στοιχεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καταγγέλλει ότι παραποίησε χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος αναφέρεται σε άλλο θέμα και όχι στην Ελευθερία του Τύπου και κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «το ψέμα και η προσπάθεια ελέγχου της πληροφορίας αποτελούν την επίσημη κυβερνητική γραμμή»

Η ανακοίνωση

Επίσημη κυβερνητική γραμμή οι ψευδείς ειδήσεις - Ο κ. Οικονόμου πρέπει άμεσα να παραιτηθεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Οικονόμου συλλαμβάνεται να διακινεί ψευδείς ειδήσεις και να παραποιεί έγγραφα και στοιχεία. Τον είχε καταγγείλει πρώτος και δημόσια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τώρα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπερνά τον εαυτό του και εξευτελίζει διεθνώς τη χώρα. Δεν δίστασε να αναρτήσει χάρτη από Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να "αποδείξει " ότι η Ελλάδα στα θέματα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται σε καλή θέση. Μόνο που ο τίτλος στο γράφημα με τον χάρτη αναφέρεται σε άλλο θέμα. Τόσο το χειρότερο για τον τίτλο κατά τον κ. Οικονόμου. Απλά τον αφαίρεσε. Και όχι μόνο αυτό. Όποιος διαβάσει την έκθεση για την οποία πανηγυρίζουν ο κ. Οικονόμου και οι έμμισθοι του διαπιστώνει ότι κατατάσσει τη χώρα μας στο κόκκινο, στην ίδια θέση με την Ουγγαρία και την Τουρκία στα θέματα παρεμβάσεων και ανεξαρτησίας του Τύπου.

Η ευκολία με την οποία ο κ. Οικονόμου διακινεί ψευδής ειδήσεις δείχνει ότι δεν κατανοεί την ανάγκη να παραιτηθεί. Η μη απομάκρυνση του όμως από τον κ. Μητσοτάκη δείχνει ότι το ψέμα και η προσπάθεια ελέγχου της πληροφορίας αποτελούν την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Η σήψη και η παρακμή είναι πλέον ορατές και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Η ανάρτηση Οικονόμου και τα σχόλια

Ήδη από την ημέρα που ανέβασε τον περιβόητο πίνακα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έγινε δέκτης αρνητικών σχολίων, με αναγνώστες και δημοσιογράφους να αναδεικνύουν το προφανές ότι ο πίνακας που χρησιμοποίησε δεν σχετίζεται με την Ελευθερία του Τύπου, αλλά με τις ψηφιακές ικανότητες και δυνατότητες του πληθυσμού.



Εκτός από αυτό, δημοσιογράφος της ιστοσελίδας parallaximag.gr, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του απορρίπτει βήμα βήμα τους ισχυρισμούς Οικονόμου και της ιστοσελίδας iefimerida, σημειώνοντας επιγραμματικά:

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει σειρά κατάταξης

Ο πίνακας που χρησιμοποιείται δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση, αλλά είναι από άλλη έκθεση και παρατίθεται ως συνοδευτικό υλικό
Ο πίνακας μιλά για τους κινδύνους που παρουσιάζονται από τις ψηφιακές ικανότητες και τον μιντιακό εγγραματισμό των πολιτών και όχι με την Ελευθερία του Τύπου
Οι σχετικοί πίνακες του Συμβουλίου της Ευρώπης μάλλον επιβεβαιώνουν την έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», καθώς καταγράφουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου σε θέματα όπως η επιρροή της ιδιοκτησίας στο περιεχόμενο, η πολιτική ανεξαρτησία των ΜΜΕ, η δημοσιογραφική αυτονομία και η διανομή κρατικής διαφήμισης. 
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εκφράσει κι επισήμως την ανησυχία του για την κατάσταση στον Τύπο στην Ελλάδα, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε χτυπήσει καμπανάκι σε σχέση με τη δίωξη δημοσιογράφων, όπως η Γιάννα Παπαδάκου, στη σκιά του σκανδάλου Novartis.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)