Σουηδία - Φινλανδία φεύγουν με άδεια χέρια...


 Συνεχίζει το παζάρι η Άγκυρα προκειμένου να κάνει πίσω στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό κατέστη σαφές μετά και τις σημερινές συνομιλίες στην Άγκυρα ανάμεσα στον εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, και στις αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών...

Οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ώρες και όπως έγινε γνωστό οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνταντήθηκαν αρχικά χωριστά με την κάθε αντιπροσωπεία και στη συνέχεια και οι τρεις πλευρές μαζί.

Αυτό που τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είναι ότι η τουρκική πλευρά έκανε σαφές πως η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει θετικά εκτός κι αν οι ανησυχίες της Τουρκίας απαντηθούν με συγκεκριμένα βήματα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, επικαλούμενη την υποστήριξη της Σουηδίας - και σε μικρότερο βαθμό της Φινλανδίας - στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και άλλες οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ότι αρνούνται να εκδώσουν υπόπτους «τρομοκράτες».

Επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Όσκαρ Στένστρομ, ενώ η Γιούκα Σαλοβάρα, υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας.

Οι όροι που θέτει η Άγκυρα

Για να κάνει πίσω απ' το διαφαινόμενο βέτο η Άγκυρα έχει απαριθμήσει πέντε «συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις» που απαιτεί από τη Σουηδία, μεταξύ των οποίων «τερματισμός της πολιτικής υποστήριξης για την τρομοκρατία», «εξάλειψη της πηγής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» και «παύση της υποστήριξης όπλων» προς το απαγορευμένο PKK και την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία.

Ζητά επίσης την άρση των κυρώσεων όπλων κατά της Τουρκίας και την παγκόσμια συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία έχει αναφέρει ακόμα ότι έχει ζητήσει την έκδοση Κούρδων μαχητών και άλλων υπόπτων από το 2017, αλλά δεν έχει λάβει θετική απάντηση από τη Στοκχόλμη.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Σουηδία είχε αποφασίσει να παράσχει 376 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Κούρδων μαχητών το 2023 και ότι τους παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Φινλανδία έλαβε εννέα αιτήματα έκδοσης από την Τουρκία σε μια περίοδο που καλύπτει περισσότερα από τρία χρόνια, μετέδωσε σήμερα το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT, επικαλούμενο στοιχεία από το φινλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Δύο άτομα εκδόθηκαν, έξι από τα αιτήματα απορρίφθηκαν.

Στο μεταξύ εκκρεμεί απόφαση για μια άλλη υπόθεση.

Εξηγήσεις απ' τη Στοκχόλμη

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε σήμερα, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη Στοκχόλμη ότι η χώρα της ήθελε να «διευκρινίσει» τους ισχυρισμούς που έχουν κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία.

«Δεν στέλνουμε χρήματα ή όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε η Άντερσον. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό πρωθυπουργό, η Άντερσον είπε ότι «σε αυτούς τους καιρούς, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας». Είπε ακόμα ότι η Σουηδία έχει «έναν εποικοδομητικό διάλογο» με την Τουρκία και ότι η Στοκχόλμη «είναι πρόθυμη να διευθετήσει ζητήματα, παρεξηγήσεις και ερωτήματα».

Η Σουηδία αρνήθηκε ότι παρείχε οικονομική βοήθεια ή στρατιωτική υποστήριξη σε κουρδικές ομάδες ή οντότητες στη Συρία. «Η Σουηδία είναι ένας σημαντικός δωρητής στην κρίση της Συρίας μέσω παγκόσμιων χορηγήσεων σε ανθρωπιστικούς παράγοντες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε στην εφημερίδα Aftonbladet.

«Η συνεργασία στη βορειοανατολική Συρία πραγματοποιείται κυρίως μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών οργανισμών», είπε. «Η Σουηδία δεν παρέχει στοχευμένη υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας ή στις πολιτικές ή στρατιωτικές δομές στη βορειοανατολική Συρία, αλλά ο πληθυσμός σε αυτές τις περιοχές, φυσικά, συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα βοήθειας».