Μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη τουρκικά μαχητικά...

0


 Εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα έπειτα από νέα και πολύ σοβαρή πρόκληση. Τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών μιλά για... «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τουρκικά μαχητικά πλησίον της Αλεξανδρούπολης». Όπως επισημαίνει «δύο τουρκικά μαχητικά, εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».
Επίσης, με εντολή του Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.


Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» και σημειώνει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Προσθέτει ότι επίσης υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.


Τι λέει το ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη 18 Μαΐου, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 12 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι έξι από μαχητικά F16 (τρία ζεύγη αεροσκαφών) και οι άλλες έξι από μη επανδρωμένα UAV.

Μία από αυτές τις παραβιάσεις έγινε από F16 που παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 2,5 ν.μ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)