Νέος διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη...


 Απάντηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα...


Απάντηση - καταπέλτης και νέος διεθνής διασυρμός, στην επιστολή διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης, από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση καλύτερα να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο - ανακοίνωση, ο... γενικός γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ.

Στην απάντησή τους στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο μεγάλος, διεθνής δημοσιογραφικός οργανισμός, που είναι και επίσημος συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα στοιχεία του οποίου παραποίησε πρόσφατα ο Γιάννης Οικονόμου, αναφέρει επίσης πως «θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου, όπως κάναμε υπό προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Η παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση παραβιάζει σαφώς τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ένας νόμος που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2021, απειλεί τους δημοσιογράφους με αυθαίρετες διώξεις και ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία.

Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στα ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης», συμπληρώνει το άρθρο - καταπέλτης του διεθνούς οργανισμού για την ελευθερία του Τύπου.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) αποδοκιμάζουν τους εξωπραγματικούς ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελληνικής κυβέρνησης, ως απάντηση στην κατάταξη της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022 – 108η από 180 χώρες παγκοσμίως – που είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Αν και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα χρησιμοποίησαν σταθερές και διαφανείς μεθόδους για τη σύνταξη του Δείκτη, η ανοιχτή επιστολή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, κατηγορεί τον οργανισμό μας ότι «σπιλώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας» και προκαλεί «σημαντική και αδικαιολόγητη βλάβη στη διεθνή καλή εικόνα της χώρας».

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής υπουργός του πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι «η πλειοψηφία των εφημερίδων στην Ελλάδα ασκεί σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης» και ότι ορισμένες «δημοσιεύουν τακτικά εξαιρετικά προσβλητικούς τίτλους και περιεχόμενο κατά του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και τις οικογένειές τους, με πρωτοφανή ένταση σε σχέση με την Ευρώπη και παγκοσμίως».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προσπάθησε να καθησυχάσει σχετικά με τις «εγγυήσεις» και την «προστασία» της ελευθερίας του Τύπου και -προς στήριξη των ισχυρισμών του- αναφέρθηκε στην έκθεση «Media Pluralism Monitor» του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των Μέσων και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Ωστόσο, αυτή η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν πριν από το 2021, το έτος που έγινε η δολοφονία ενός δημοσιογράφου, του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και πολλές άλλες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που εντοπίστηκαν από την RSF.

Ο κ. Οικονόμου προβάλλει αρκετούς εξωπραγματικούς ισχυρισμούς σχετικά με αυτό το ρεπορτάζ, όπως έχει επισημάνει ο ιστότοπος fact-checking, ellinikaHoaxes.gr.

Αν και δεν κατατάσσει χώρες, λέει ότι, σύμφωνα με την έκθεση, «η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις πολλών χωρών» και «υστερεί σε ένα ελάχιστο».

Λέει επίσης ότι η έκθεση εκπονήθηκε «υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης», όταν, στην πραγματικότητα, δημοσιεύτηκε από ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire.

«Η θετική πτυχή αυτής της αντίδρασης είναι ότι η ελευθερία του Τύπου είναι για μια φορά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως το χάσμα μεταξύ των διεκδικήσεων της κυβέρνησης και των διεθνών δεσμεύσεων του ελληνικού κράτους, από τη μια, και της κατάστασης των Ελλήνων δημοσιογράφων, από την άλλη, είναι τεράστιο. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, όπως κάναμε υπό προηγούμενες κυβερνήσεις».

Οι RSF έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων

Ο γενικός γραμματέας, Christophe Deloire, πρόσθεσε pvw «Οι Ρεπορτερ Χωρίς Σύνορα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση του δικαιώματος στην ενημέρωση και την πληροφορία, σε μια εποχή που αυτό το δικαίωμα απειλείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο από την πόλωση των μέσων ενημέρωσης και τον πόλεμο της πληροφορίας»

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε δημοσίως τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 2021. Όμως η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις και η παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση παραβιάζει σαφώς αυτά τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ένας νόμος που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2021, απειλεί τους δημοσιογράφους με αυθαίρετες διώξεις και ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία.

Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στα ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης...