Συναγερμός στην ΕΕ για τα τρόφιμα...


 Προμήθειες 10 ημερών στη Γερμανία και το «Plan B» του Μακρόν

Βαθαίνει o ευρωπαϊκός προβληματισμός αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια, δύο μήνες και πλέον από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέδωσε χθες στο ρωσικό εκβιασμό για την αποπληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Μολονότι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγγυώνται ότι θα υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων στη... Γηραιά Ήπειρο, η προσιτότητα αυτών λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και τα λιγοστά πλέον ρωσικά λιπάσματα δημιουργούν δεύτερες σκέψεις, τη στιγμή που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στοχεύουν ευθέως στην υποδομή σιτηρών των Ουκρανών, έχοντας επιβάλλει ταυτόχρονα ναυτικό «αποκλεισμό» στην Οδησσό....

Καθώς οι καθημερινές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας γίνονται ολοένα και πιο αντιληπτές με το πέρασμα των μηνών, απορία και ανησυχία προκάλεσε η χθεσινή παραίνεση της Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσυ Φίσερ προς τους πολίτες της χώρας της να προχωρήσουν σε προμήθειες τροφίμων για δέκα ημέρες, προειδοποιώντας τους την ίδια ώρα για διακοπές στο ηλεκτρικό, αλλά και τυχόν κυβερνοεπιθέσεις.

Σε συνέντευξή της η προερχόμενη από τις τάξεις του SPD Υπουργός, ανέφερε, σύμφωνα με την Handelsblatt, πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα». Κληθείσα ακόμη να σχολιάσει τη γενικότερη κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κ. Φίσερ εξήγησε πως «είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις, τις πανδημίες, τις απειλές πολέμου» προτάσσοντας τη λήψη προστατευτικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία «και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες», όπως είπε.

Πιο συγκεκριμένα, «αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι» περιέγραψε η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία», ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενεργοποίησης και κάποιων «που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα».

Λίστα έκτακτης ανάγκης

Δίνοντας συνέχεια στο «προσκλητήριο» εγρήγορσης των Γερμανών πολιτών, η κ. Φίσερ δε δίστασε να απαριθμήσει τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης, στις οποίες θα πρέπει να προβούν τα γερμανικά νοικοκυριά, συνιστώντας ταυτόχρονα ψυχραιμία, αντί για πανικό. Παραπέμποντας, ωστόσο, στην ειδική λίστα της γερμανικής Πολιτικής Προστασίας, αυτή κατά την Υπουργό περιλαμβάνει «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά». Η ίδια ανέβασε έτι περισσότερο τα επίπεδα εθνικού συναγερμού, αφού παρατήρησε πως «οι σύνθετες, διεθνικές απειλές από κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», αφού διέβλεψε προηγουμένως «υψηλό» τον κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν, ωστόσο, από τις νέες μορφές υβριδικού πολέμου, όπως ο κυβερνοπόλεμος, οι Ουκρανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με «παραδοσιακές» ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με «όπλο την πείνα», έχουν ως στόχο την ολική καταστροφή της σοδειάς και των σιταποθηκών τους. Ενδεικτικά, δύο σιλό σιτηρών χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στο Ντνιπροπετρόφσκ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας μόνο την Πρωτομαγιά, ενώ μόλις χθες χτυπήθηκε από ρωσικό βλήμα αγροτικός ανελκυστήρας σε αποθήκη σιτηρών, στην ίδια πόλη.

Ναυτικός «αποκλεισμός»

Παρότι σχεδόν προεξοφλείται πως η έλλειψη ουκρανικού σιταριού μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, στόχος, ωστόσο, των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η επισιτιστική «ασφυξία» των Ουκρανών, ώστε να καμφθεί πιο γρήγορα η αντίστασή τους. Στην ίδια στρατηγική φαίνεται να έχει ενταχθεί και ο ναυτικός «αποκλεισμός» της Οδησσού, η οποία αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς εξαγωγείς σιτηρών διεθνώς, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, David Beasley.

Έχοντας εγκατασταθεί στην Οδησσό, ο επικεφαλής του Προγράμματος των ΗΕ -μιλώντας στο CBS news- έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις σοβαρές συνέπειες στις παγκόσμιες προμήθειες σε σιτηρά, όσο παρατείνεται η περίοδος, κατά την οποία το λιμάνι της πόλης θα παραμένει κλειστό. Με δεδομένο ότι η Ουκρανία είναι «το καλάθι του κόσμου», δηλαδή η 4η χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού και η 1η σε ηλιέλαιο, ο ίδιος εκτίμησε ότι η τροφή που καλλιεργείται στη χώρα είναι ικανή να θρέψει 400 εκατομμύρια ανθρώπους, οι φτωχότεροι εκ των οποίων, όμως, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα σχεδόν νομοτελειακά μπροστά στην αδυναμία να προμηθευθούν ακόμη και βασικά αγαθά λόγω του ράλι στις τιμές, ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, στο εμπόλεμο έδαφος της Ουκρανίας βρίσκεται το «χειμερινό σιτάρι», η αδυναμία περισυλλογής του οποίου (οι αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο το 30% θα συγκομισθεί), μειώνει τις μελλοντικές διαθέσιμες ποσότητες παγκοσμίως. Όσο για την νέα σοδειά, ακόμη και αν αυτή γλίτωνε από τους ρωσικούς πυραύλους, η ανάπτυξή της απαιτεί συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα, τα οποία μέχρι πρότινος προμήθευε αποκλειστικά σχεδόν η Μόσχα στο Κίεβο, κάτι το οποίο, βέβαια, έχει πάψει να συμβαίνει, παρόλο που τα ρωσικά λιπάσματα δεν υπόκεινται στις διεθνείς κυρώσεις. Στην καθημερινότητα, επιπλέον, ακόμα και οι σάκοι αποθήκευσης σιταριού, οσπρίων και βρώμης, γεμίζουν εδώ και δυόμιση μήνες μόνο με άμμο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε οχυρωματικά έργα, στερώντας και την πιο απλή δυνατότητα συγκομιδής...

protothema.gr