Αλλαγή τακτικής με το βλέμμα στις… κάλπες...

0

 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα και τα στελέχη του σε εκλογική ετοιμότητα, έβαλε το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και όρισε με κατηγορηματικό τρόπο την διεξαγωγή... των εκλογών σε δώδεκα μήνες. Σε αυτό το διάστημα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσουν σε μια λεπτή γραμμή.

Μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας – που ολοκληρώθηκε χθες – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια «πρόγευση» των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας. Παράλληλα περιέγραψε τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία για την αύξηση της συσπείρωσης της ενόψει των επόμενων εκλογών.

Τρία είναι τα βασικά πολιτικά μηνύματα που μπορούν να εξαχθούν από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας :

1.Η ρητορική της αυτοδυναμίας και ο φόβος της … χαλαρής ψήφου
«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει πως «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο, η πορεία να αλλάζει κάθε στιγμή, οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας…».

Στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και ανησυχούν για τις πρώτες κάλπες, καθώς η απλή αναλογική «ευνοεί» την χαλαρή ψήφο. Ουσιαστικά υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο οι πολίτες κουρασμένοι απο την ακρίβεια είτε να μην πάνε να ψηφίσουν στις πρώτες εκλογές είτε να επιλέξουν μικρότερα κόμματα για να στείλουν πολιτικά.. μηνύματα.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να δουν την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. «Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

2.Η απόπειρα αναβίωσης ενός αντί -ΣΥΡΙΖΑ μετώπου
Ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε στη χθεσινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να ονομαστεί «κοινωνικό σαμποτάζ». Και απευθυνόμενος στα «γαλάζια» στελέχη σημείωσε πως έρχονται μήνες γεμάτοι από ψεύτικα επιχειρήματα που θα ποντάρουν πάνω σε αληθινά προβλήματα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών και ξέρουν πως είθισται ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να ψηφίζει με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία. Επομένως δεν θέλουν να δουν μια αναβίωση των πρώτων μνημονιακών ετών με ένα εντεινόμενο κύμα αντίδρασης που σε δεύτερο χρόνο θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

3.Το «φλερτ» στο κεντρώο ακροατήριο
Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι εμφανές πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν τα πολιτικά «ανοίγματα». Άλλωστε πρόκειται για ένα κοινό στο οποίο είχε επενδύσει ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. «Και ναι, η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο τελικά ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.

Σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία συνεχίζει να επενδύει η κυβέρνηση, παρά το δύσκολο τοπίο που έχει δημιουργήσει το κύμα των ανατιμήσεων. Συνεχείς είναι οι αναφορές του πρωθυπουργού στα επόμενα βήματα, όπως για παράδειγμα η έξοδος μέσα στο καλοκαίρι από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Αδιαμφισβήτητα σε αυτή την χρονική στιγμή η κυριότερη μάχη δίνεται για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Ωστόσο παράλληλα στόχος είναι να προχωρήσουν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα τον Ιούνιο έρχεται ένα «ψαλίδι» της τάξης των 0.5 ποσοστιαίων μονάδων στις εισφορές, ενώ την επόμενη χρόνια ακολουθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν και για την στήριξη των νεότερων ηλικιών, με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υλοποίηση μιας νέας στεγαστικής πολιτικής.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα και με τα δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς σε περίπτωση που συνεχιστεί το κύμα των ανατιμήσεων θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Το επόμενο διάστημα θα στοχεύσει στην απευθείας αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα πεδία. Η αρχή θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στη διαδικασία κύρωσης από την Βουλή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ...

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)