Παγωμάρα και αμηχανία για το «βρείτε τα» του Βερολίνου...

 
Ψυχρολουσία προκάλεσε στην κυβέρνηση η λογική των ίσων αποστάσεων και από τη Γερμανία σε σχέση με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα. Στον απόηχο της έκκλησης της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Κριστιάνε Χόφμαν να υπάρξει «συνεννόηση με διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών», ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε χθες -από τις Βρυξέλλες- ότι η χώρα έχει... ισχυρούς συμμάχους και αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Σημειώνεται ότι τη γραμμή τής ουδετερότητας έχει ακολουθήσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αποτέλεσμα να μετριαστεί το θριαμβολογικό αφήγημα που θεμελιώθηκε στα χειροκροτήματα του Κογκρέσου. Νωρίτερα, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει ότι ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας έχουν καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμούσε παράλληλα πως είναι ομόθυμη η καταδίκη όλου του κόσμου, και των συμμάχων μας, απέναντι σε τέτοιου είδους αναθεωρητικές πρακτικές και νοοτροπίες.

Μέτρα κατά της ακρίβειας στο... επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Επιπλέον, μικρό είναι το κυβερνητικό καλάθι των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του. Από το Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα ότι η ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση έναντι της ακρίβειας θα δρομολογηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως προτεραιότητα να επανέλθει η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου «ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας».

Οι ρυθμοί χελώνας, εντούτοις, της Ε.Ε. προκαλούν έντονο σκεπτικισμό στην κυβέρνηση. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι ανύπαρκτος για την προώθηση εθνικών μέτρων ανακούφισης, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις ώστε να συγκρατήσει τις υψηλές τιμές ενέργειας». Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στην υπενθύμιση των παρεμβάσεων που έχει ήδη ανακοινώσει.

Υπενθύμιση των μέτρων που έχει λάβει

Όπως είπε, μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς τού ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα καμφθούν οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών της Ε.Ε. για μια συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία...

Κώστας Σαββόπουλος 

ΑΥΓΗ