Ο Λαβρόφ καλεί το Κίεβο να συνθηκολογήσει...

 
Θα νικήσουμε, απαντά ο Ζελένσκι...

Πολύ μακριά από την ειρήνη, ίσως περισσότερο από ποτέ κατά τις 68 ημέρες του πολέμου από τη ρωσική εισβολή, είναι η Μόσχα και το Κίεβο, καθώς η ρωσική πλευρά επιμένει στη συνέχιση των επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, χωρίς χρονικό ορίζοντα, ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμηνύει στο Κρεμλίνο ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να νικήσει και μάλιστα σύντομα – έτσι θα... τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε συνέντευξη σε ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και εκ των στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε με έμφαση ότι «ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες».

Κατηγόρησε δε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι άλλαξε τη στάση του, παρότι τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μία Ουκρανία ουδέτερη χώρα, χωρίς πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία δεν θα συμπεριλάμβανε το Ντονμπάς και την Κριμαία, σημείωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι τώρα το Κίεβο προσπαθεί να πάει τη συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση και να διατηρήσει τη δυνατότητα εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Λαβρόφ δεν παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει κάποιο όριο για τις 9 Μαΐου, προκειμένου οι ρωσικές δυνάμεις να έχουν πετύχει κάτι συγκεκριμένο στο πεδίο. Όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπιστούμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δικαιολογώντας δε την εισβολή στην Ουκρανία, επέμεινε στο επιχείρημα ότι «η επιχείρηση πραγματοποιείται και για να αποναζιστικοποιηθεί η χώρα», κατηγορώντας το Τάγμα Αζόφ ότι τα μέλη του έχουν τατουάζ και σύμβολα του ναζισμού.

Ζελένσκι: Πολεμάμε για την εδαφική μας ακεραιότητα

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έρχονται ουσιαστικά ως έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για τα πάντα» και πως οι δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητά της, παρότι οι ρωσικός στρατός είναι 20 και 30 φορές πιο ισχυρός.

«Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για βίαιες αλλαγές συνόρων. Είμαστε πρόθυμοι να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα» σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προσθέτοντας με έμφαση ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε, αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Δεν θέλουμε να ονομαζόμαστε ανεξάρτητη χώρα, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη χώρα».

Πάντως από τις δηλώσεις Λαβρόφ δεν περνά απαρατήρητη και η αιχμή κατά της Ουάσιγκτον, σχετικά με τυχόν απάντηση της Μόσχας σε αμερικανική απειλή κατά της Ρωσίας. Αναφερόμενος στα νέα όπλα που διαθέτει η χώρα του, είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για υπερηχητικά όπλα τα οποία, πλέον, δεν αποτελούν μυστικό και είναι μια απάντηση στο πυραυλικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο θα έχει την Ρωσία ως κύριο στόχο»...

protothema.gr