Πυρόπληκτοι στο... «περίμενε»...


 ... για την επιδότηση ενοικίου...

Tον Γολγοθά που βιώνει εδώ και αρκετούς μήνες με τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου περιγράφει στην «Εφ.Συν.» πυρόπληκτη οικογένεια από τη Βαρυμπόμπη. Αφού έχασε το σπίτι της στις φλόγες τον Αύγουστο του 2021, εδώ και περίπου 9 μήνες νοικιάζει κατοικία σε κοντινή περιοχή και έχοντας λάβει την επιδότηση ενοικίου μόνο για το πρώτο τρίμηνο, είναι... αναγκασμένη μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και λόγω της ακρίβειας να πληρώνει, εκτός από τις αρχικές προκαταβολές, το σύνολο του ενοικίου επί αρκετούς μήνες αναμένοντας (άγνωστο πότε ακριβώς) να λάβει τα επόμενα ποσά της τριμηνιαίας επιδότησης. Από την άλλη, πηγές της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών, διευκρίνισαν στην εφημερίδα μας ότι γνωρίζουν το θέμα και την αγωνία των πυρόπληκτων, χαρακτηρίζοντας ζήτημα ημερών την ομαλοποίηση των συγκεκριμένων πληρωμών.

Το άτυχο ανδρόγυνο, που έχασε το σπίτι του στη Βαρυμπόμπη, μας μιλά για μια επιδότηση που καταβάλλεται χωρίς καμία σταθερότητα, με αποτέλεσμα ανά τρίμηνο να υποβάλλονται σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα αβεβαιότητας. Oπως τονίζουν, μετά την κατάθεση σειράς δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων υπεύθυνες δηλώσεις, εκθέσεις του ΥΠΟΜΕΔΙ, διάφορα αποδεικτικά καταβολής μισθωμάτων κ.ά., δεν είχαν καμία ενημέρωση ούτε στο περίπου για το πότε θα λάβουν τα χρηματικά ποσά που έχουν τόσο ανάγκη.

Μάλιστα, ως τραγική ειρωνεία μάς αναφέρουν την καθυστέρηση στην ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων στον αρμόδιο ΤΑΕΦΚΑΑ (Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής) που είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον επιβράδυνση στην ψυχοφθόρα για τους πυρόπληκτους διαδικασία. «Τραγικό, συμβασιούχοι που χειρίζονται τις τύχες ανθρώπων που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη να βρίσκονται και οι ίδιοι στον αέρα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Οι πυρόπληκτοι εκφράζουν την οργή τους εγκαλώντας την κυβέρνηση για υποκριτικό ενδιαφέρον και ζητώντας να λαμβάνουν τακτικά τουλάχιστον αυτή τη μικρή υποστήριξη, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι η καταβολή της πρώτης τριμηνιαίας δόσης της επιδότησης ενοικίου για τη συγκεκριμένη κατηγορία πυρόπληκτων του 2021 έχει ολοκληρωθεί.

Οι αιτήσεις για τη δεύτερη δόση είναι μέχρι στιγμής λιγότερες στον αριθμό, χωρίς να έχουν προσκομιστεί από το σύνολο των ενδιαφερομένων όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αρκετές αιτήσεις βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας για την πληρωμή από τις οικονομικές υπηρεσίες, κινούμενες εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Αναγνωρίζονται βέβαια ορισμένες «δυσκολίες» που οφείλονται σε καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων από τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και στο θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων εργαζομένων, όμως εκτιμάται ότι σύντομα θα επιλυθούν και ο ρυθμός των πληρωμών από το τρίτο τρίμηνο και μετά θα μπει σε μια ομαλότητα.

Τέλος, μας διευκρινίστηκε ότι για να καταβληθεί το επίδομα ενοικίου πρέπει να συμπληρωθούν οι πραγματικές ημερολογιακές ημέρες διαμονής μιας οικογένειας στο μισθωμένο σπίτι (π.χ. 6 μήνες πραγματικής διαμονής), έστω κι αν οι οικογένειες έχουν προπληρώσει κάποια ενοίκια ως εγγύηση. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που νοικιάζει μια οικία από 1/1/22, θα πληρωθεί για το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης ενοικίου (εντός Ιουλίου) μετά τις 30 Ιουνίου αφού έχει συμπληρωθεί ημερολογιακά το δεύτερο τρίμηνο διαμονής.

efsyn.gr