Καλπάζει το ρούβλι εν μέσω πολέμου και κυρώσεων...

0


 Καλύτερη από τα προ πολέμου επίπεδα η ισοτιμία με το δολάριο καταγράφοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων ετών.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ρούβλι έναντι του δολαρίου και του ευρώ φτάνοντας... στα επίπεδα του Ιουνίου 2015 και του Μαρτίου 2018. Αναλυτές εκτιμούν πως η πρόθεση αρκετών εταιρειών να πληρώσουν το ρώσικο φυσικό αέριο με το εθνικό νόμισμα της χώρας οδηγεί στην εκτόξευση της τιμής.

Η Ρωσία έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι οι μισοί από τους 54 πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank καθώς πλησιάζει για τις ευρωπαϊκές εταιρείες η λήξη των προθεσμιών για την καταβολή των χρημάτων.

Το άνοιγμα τέτοιων λογαριασμών κατέστη δυνατό αφού στελέχη της ΕΕ επέτρεψαν στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει συλλογικά στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου (2022).

Ένας από τους κύριους λόγους για το ράλι που σημειώνει το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας είναι η μετάβαση από ευρώ σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο Γιούρι Ποπόφ, στρατηγικός αναλυτής της SberCIB Investment Research.

Το πρωί της Παρασκευής το ρούβλι σημείωνε αύξηση 5% και κινούταν στην περιοχή 61,10 ανά ευρώ ενώ λίγο νωρίτερα άγγιξε το 59,02 που αποτελεί ποσό ρεκόρ από τον Ιούνιο του 2015.

Σε σχέση με το δολάριο, αυξανόταν πάνω από 4% προσεγγίζοντας την τιμή των 59,10 ανά δολάριο ενώ νωρίτερα έφτασε ακόμα και στο 57,075, επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από τα τέλη Μαρτίου του 2018.

Αυτή τη στιγμή υποχωρεί ελαφρώς, κοντά στα 60 δολάρια.

Θυμίζουμε πως η ισοτιμία στην έναρξη του πολέμου (24/02/2022) ήταν 1 προς 74 ενώ μέσα στο Μάρτιο έφτασε και το 1 προς 131.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)