Ρωσία: «Αγνοούνται» τα πολυτελή γιοτ έξι ολιγαρχών μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων


 Άφαντα είναι τα γιοτ έξι Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε, εξαιτίας του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Τα πολυτελή σκάφη έχουν εξαφανιστεί από το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Observer».

Μέλος του πληρώματος ενός γιοτ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο ιδιοκτήτης του είπε να απενεργοποιήσουν το σύστημα παρακολούθησης κλείνοντας τον πομπό. Σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο, τα γιοτ υποχρεούνται να μεταδίδουν σήμα μεγάλης εμβέλειας.

Αυτά όμως που εξαφανίζονται από τα ραντάρ των αρχών έχουν έναν και μόνο στόχο: Να γίνουν «αόρατα» στα ραντάρ έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η βρετανική εφημερίδα ανέλυσε δεδομένα του «AIS» (συστήματος αυτόματης αναγνώρισης) από την εταιρεία παρακολούθησης «Vessels Value», τα οποία έδειχναν ότι έξι γιοτ που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες, έχουν εξαφανιστεί από τα συστήματα εντοπισμού.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, τα υπερπολυτελή σκάφη που έχουν γίνει καπνός είναι το «Clio», του μεγαλοβιομήχανου Όλεγκ Ντεριπάσκα, το οποίο εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά στη Μαύρη Θάλασσα στις 18 Απριλίου, το «Galactica Super Nova», του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του κολοσσού «Lukoil», Βαγκίτ Αλεκπέροβ, που έδωσε στίγμα στις 2 Μαρτίου στις ακτές της Κροατίας, και το «Ocean Victory», με ιδιοκτήτη τον επιχειρηματία Βίκτορ Ρασνίκοφ, το οποίο εντοπίστηκε την 1η Μαρτίου στις Μαλδίβες.

Τα άλλα τρία γιοτ που έχουν εξαφανιστεί είναι του μεγιστάνα των λιπασμάτων Αντρέι Μελνιτσένκο, του καπνοβιομήχανου Ιγκόρ Κεσάεβ και του δισεκατομμυριούχου Aντρέι Γκουριέβ.

Τα υπερπολυτελή σκάφη εξαφανίστηκαν επίσης από τα συστήματα παρακολούθησης τους τελευταίους μήνες ενώ βρίσκονταν στις Μαλδίβες και την Καραϊβική.

Για τον Σαμ Τάκερ από την εταιρεία παρακολούθησης «VesselsValue», «Υπάρχουν μερικά σκάφη από τα οποία παίρναμε σήμα κάθε λίγα λεπτά με τους αναμεταδότες και τώρα έχουμε κενά μηνών. Είναι πολύ πιθανό κάποια να έχουν κλείσει τον πομπό τους ή να έχουν τεθεί σε λειτουργία «stealth» (που τα καθιστά αόρατα).

«Η ναυτική νομοθεσία απαιτεί από τα γιοτ να μεταδίδουν σήμα μεγάλης εμβέλειας «για την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυτιλίας και για τους σκοπούς της ασφάλειας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Observer», οι ολιγάρχες πασχίζουν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις δυτικές κυρώσεις.

Για το λόγο αυτό, πολλά γιοτ πάμπλουτων Ρώσων έχουν αγκυροβολήσει σε χώρες απαλλαγμένες από κυρώσεις, όπως οι Μαλδίβες και η Τουρκία, προσθέτει το δημοσίευμα.

Protothema.gr