Στέλνουν κρυφά κι άλλα όπλα στην Ουκρανία...


 Eπρεπε να έρθουν επίσημες δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, για να μάθουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση... αποφάσισε την αποστολή νέου οπλισμού στην Ουκρανία. Και παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο συνιστά ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση, η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να το αποσιωπήσει.

Η αποκάλυψη, λοιπόν, έγινε προχθές (23.5.2022) από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ο οποίος δήλωσε ρητά ότι «σήμερα αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις, με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Δρίτσας, Γ. Τσίπρας, Γ. Κατρούγκαλος) να ζητούν χθες εξηγήσεις και την κυβέρνηση να υποχρεώνεται τελικά να απαντήσει, αφού προηγήθηκαν ώρες αμήχανης σιωπής και ένα πινγκ πονγκ μεταξύ μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Αμυνας μέχρι να φτάσει το απόγευμα η κυβερνητική απάντηση, η οποία εντέλει αποφασίστηκε να δοθεί από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και όχι από το Μαξίμου.

Αλλά όσο αμήχανη ήταν η σιωπή που προηγήθηκε, άλλο τόσο αμήχανη ήταν και η απάντηση του υπουργού στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, αφού περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο».

Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Αμυνας, χωρίς να δίνει οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, φυσικά δεν διέψευσε αλλά αντιθέτως ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του για «νέες δωρεές» οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, όσο και αν πηγές του Πενταγώνου προσπαθούσαν εκ των υστέρων να υποβαθμίσουν το θέμα, μιλώντας για «δόσεις» του ήδη αποφασισμένου προς αποστολή στην Ουκρανία οπλισμού, την ώρα βέβαια που στους στρατιωτικούς κόλπους η συζήτηση και τα ερωτήματα για το τι νέο οπλισμό δίνει η Ελλάδα είχαν χθες φουντώσει.

Θυμίζουμε ότι όσο κρυφή έμεινε η τωρινή κυβερνητική απόφαση για την αποστολή όπλων μέχρι να αποκαλυφθεί από τις ΗΠΑ, τόσο με τυμπανοκρουσίες και με άλλη μία επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει στα τέλη Φεβρουαρίου για πρώτη φορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Αλλά βέβαια και τότε ήταν μια απόφαση στην οποία ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και χωρίς να έχει υπάρξει κάποια συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να επιτευχθεί συνεννόηση, ενώ θέμα συζήτησης είχε γίνει και η απουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τότε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς επίσης ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα.

Η απόφαση αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη, όσο και για το γεγονός της αναβάθμισης της εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού. Αντιπαράθεση που είχε μεταφερθεί την 1η Μαρτίου και στη Βουλή, κατά τη σχετική συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Αλλά πέρα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης διαφωνίες με την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού υπάρχουν και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οπως έχουμε ξαναγράψει, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να διαφωνεί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ήδη από την πρώτη φορά που ανακοινώθηκε. Αλλά με την αποστολή όπλων διαφωνεί και η πλειοψηφία των πολιτών όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς γιατί η τωρινή απόφαση της κυβέρνησης επιδιώχθηκε να μείνει κρυφή...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών