Το καλύτερο μπεγλέρι, είναι τα κλειδιά στο χέρι...

0

 
Μια φορά και έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ένας πρωθυπουργός, ανακοίνωσε με διάγγελμα στους πολίτες, πως πλέον θα πληρώνουν το ρεύμα πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ παράλληλα θα επιδοτείται με δημόσιο χρήμα η ιδιωτική αισχροκέρδεια, που ευθύνεται για την άνοδο της τιμής ενέργειας, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και όλο αυτό παρουσιάστηκε ως... βοήθεια της κυβέρνησης στους υπηκόους. Καταπληκτικό;

Ο τροχονόμος συμφερόντων, που τις καθημερινές υποδύεται τον πρωθυπουργό, στο χθεσινό διάγγελμά του, ανακοίνωσε πως ο ίδιος. Όχι η πολιτεία. Αυτός. Ο εκ του Πατρός Εκπορευόμενος και Συνδοξαζόμενος, θα επιστρέψει στον «ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο».
(Προφανώς και εννοείται πως προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει να μεταφέρει διαδικτυακά τα εμβάσματα, σε κάθε λογαριασμό).

Προσέξτε τώρα, όταν λέμε το 60% «όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων», δεν εννοούμε ακριβώς «όλων» καθώς, όπως ο ομοούσιος τω πατρί, διευκρίνισε στο διάγγελμα Του, το όριο (κόφτης) της έκτακτης αυτής αποζημίωσης, είναι μικρότερο από πολλά "έναντι" και εκκαθαριστικούς που έχουν πληρώσει νοικοκυριά για ένα μήνα, δηλαδή 600 ευρώ. 100 ευρώ το μήνα δηλαδή.

Στο ίδιο διάγγελμα, απέφυγε εντέχνως να αναφερθεί σε υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και χρησιμοποίησε τη λέξη – εφεύρεση: «υπερέσοδα», που δήθεν, όπως είπε, «θα κοπούν μαχαίρι». 

Παραδέχθηκε δηλαδή, πως οι πάροχοι από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, μήνες πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αισχροκερδούσαν εις βάρος των πολιτών.

Πως αλλιώς, ένας νεοφιλελεύθερος καπιταλιστής, θα εκστομούσε τη φράση «τα υπερέσοδα θα κοπούν μαχαίρι».

Και το «αόρατο χέρι της αγοράς», τι θα κάνει; Κλέφτης να γίνει;

Προσέξτε όμως ξανά, τα «υπερέσοδα», των παρόχων δεν θα κοπούν καθόλου "μαχαίρι". Απλά θα αλλάξει ο τρόπος της εισροής των «υπερεσόδων» (ή έστω ένα «μορατόριουμ στα υπερέσοδα», μέχρι τις εκλογές).

Από χθες, που άρχισε η εξειδίκευση των μέτρων, επιβεβαιώνεται, χωρίς αμφιβολία, πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο διάγγελμα, είναι άλλη μία κοροϊδία της κοινωνίας που εξαθλιώνεται οικονομικά και ψυχολογικά, με ρυθμό που δεν έχουμε δει ούτε στο πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή από τα κάτω προς τα πάνω, εδώ και πολλές δεκαετίες. Ίσως, πρωτοφανή.

Μία "ληστεία εισοδήματος" που ξεπερνάει ακόμα και το «σημιτικό χρηματιστήριο», καθώς η κατανάλωση ρεύματος δεν είναι επιλογή. Είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη.

Και εδώ είναι η ταμπακιέρα. Ότι δηλαδή μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια, σε είδος πολυτελείας.

Χαρακτηριστικό της αισχροκέρδειας είναι γράφημα του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΚΝΑ) που περιλαμβάνεται στη συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει πολίτες κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και δείχνει πως ο μηχανισμός της ρήτρας, είναι έτσι φτιαγμένος, ώστε όταν η χρηματιστηριακή τιμή ξεπερνά τα 262 ευρώ/MWh, τότε η ρήτρα ξεπερνά ακόμα και την χρηματιστηριακή τιμή.

Το διανοείστε;

Όλα τα παραπάνω όμως, μπορεί να σας τα εξηγήσει πολύ καλύτερα ο φοροτεχνικός της γειτονιάς σας ή πρωτοετής σε οικονομικό πανεπιστήμιο.  

Εκεί που πραγματικά αξίζει να σταθούμε, είναι μια συγκεκριμένη και καθόλου τυχαία, φράση του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του.

«Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθάμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας», ψέλλισε, επί λέξει, διαβάζοντας το κείμενο που του είχαν γράψει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά από 12 χρόνια κρίσης, φτωχοποίησης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης, κοινωνικού αυτοματισμού και αμέτρητων σκανδάλων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ο Λουί Κατόρζ ντε Λιντλ, ο πρόεδρος του κόμματος που χρωστάει σε όποιον αναπνέει και που τα χρέη του έχουν φτάσει στη στρατόσφαιρα επί προεδρίας του, κάνει συστάσεις στους πολίτες, για... οικονομία στο ρεύμα.

Αλλά γιατί να μείνουμε στο «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Γιατί όχι: «το φθηνότερο νερό είναι αυτό που δεν πίνεται ποτέ»;

«Το φθηνότερο πιτόγυρο είναι αυτό που δεν τρώγεται ποτέ».

«Τα φθηνότερα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι αυτά που δεν γίνονται ποτέ».

«Η φθηνότερη βενζίνη είναι αυτή που δεν μπαίνει στο ρεζερβουάρ ποτέ». 

«Τα καλύτερα Πόθεν Έσχες είναι αυτά, με περιουσίες που δεν δηλώνονται ποτέ». 

ή «ο φθηνότερος Μητσοτάκης είναι αυτός που δεν εκλέγεται ποτέ».

ΥΓ. Ο τίτλος του άρθρου είναι φυσικά "δάνειο" από τραγούδι του τεράστιου Γιώργου Μαργαρίτη, με τους προφητικούς στίχους του Γιαννη Λογοθέτη, από το 2007:

"Αν σου κόψουνε το ρεύμα
και το πρωϊνό το γεύμα
και την προκαταβολή
να μια συμβουλή"...

Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

2020mag.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)