Η ρωσική εισβολή εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της...

0


 Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν... η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής (13/5).

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής, υποστήριξε.

«Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η Μόσχα φαίνεται πως θεωρεί ότι με έναν παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής οι μάχες έχουν αποδείξει ότι η εικόνα της Μόσχας για τον ρωσικό στρατό – τον «αήττητο, δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο», όπως τον παρουσιάζει – είναι «ψεύτικη», μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN.

Ο Αρεστόβιτς είπε επίσης ότι αναμένει την επικείμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας μέσα στο καλοκαίρι.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε στο νυχτερινό του διάγγελμα πως οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακτήσουν το ταχύτερο δυνατό τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Παράλληλα, υπογράμμισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να διοργανωθεί αποστολή διάσωσης για τους βαριά τραυματισμένους πολεμιστές που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χαλυβουργίας, Azovstal, στη Μαριούπολη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν «για όσο χρόνο χρειασθεί» για τον έλεγχο του Φιδονησίου
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τώρα, η Ουκρανία διαμηνύει πως θα πολεμήσει για τον έλεγχο του Φιδονησίου «για όσο χρόνο χρειαστεί», όπως δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας.

«Οποιος ελέγχει το νησί, έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει οποτεδήποτε την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς την νότια Ουκρανία», δήλωσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στην ουκρανική τηλεόραση.

Η επανάληψη των συγκρούσεων στην περιοχή του Νησιού των Φιδιών τις τελευταίες ημέρες μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν να προωθηθούν στην ανατολική και την βορειοανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, οι Ουκρανοί έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην περιοχή του Χαρκόβου, με αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι όλα δείχνουν πως νικά τη «μάχη για το Χάρκοβο».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)