Επόμενος στόχος η πτώση του Μητσοτάκη...

0


 Η αίσθηση της «τελική ευθείας» με στόχο την εκλογική νίκη και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, αναμένεται να τεθεί σήμερα από την ηγεσία του κόμματος... στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματείας του κόμματος, που αναδείχθηκε στην συνεδρίαση της Κ.Ε της Κυριακής.

Η «παρθενική» συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και την εισήγηση για την εφεξής πορεία του κόμματος θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης δεν είναι απίθανο η Πολιτική Γραμματεία να μην εκλέξει σήμερα την 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία που θα αναλάβει τον καθημερινό πολιτικό συντονισμό και η ανάδειξη του οργάνου να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Εντωμεταξύ τα τα μηνύματα για ενότητα βρίσκονται στο δημόσιο λόγο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που ανέδειξαν στην θέση του γραμματέα του κόμματος την Ράνια Σβίγγου...
Αυτά παρότι δεν έχει ακόμη «χωνευθεί» από το «γαστρεντερικό σύστημα» των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για την κομβική αυτή, κομματική θέση ένα πρόσωπο που συμπορεύθηκε με την Ομπρέλα και διαφοροποιήθηκε στο 3ο Συνέδριο από μία σημαντική επιλογή του προέδρου, την εκλογής της Κ.Ε από την βάση. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως αναμένεται να επιμείνει στην λογική της υπέρβασης της μέχρι τώρα λειτουργίας των τάσεων και την αντικατάσταση των μηχανισμών από εσωκομματικά «think tanks» παραγωγής πολιτικής και νέων ιδεών. Ιδίως από την στιγμή που σε απανωτές ψηφοφορίες οργάνων, συνεδρίων αλλά και ... εκατοντάδων χιλιάδων μελών έχει καταδειχθεί ότι αυτή είναι η επιλογή που εκφράζει την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας δυναμική.

Θα υλοποιηθούν οι κοινές μας αποφάσεις

Η νέα γραμματέας του κόμματος πάντως φρόντισε να παραχωρήσει την πρώτη της συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κίνηση που σαφώς συμβολίζει την προτεραιότητα της για την οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος. Θυμίζουμε ότι η Ράνια Σβίγκου όπως και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές έχοντας δεσμευθεί η πολιτική τους δραστηριότητα να αφιερωθεί στα κομματικά τους καθήκοντα.

Μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5» η Ράνια Σβίγκου έδειξε να έχει σαφή εικόνα των συζητήσεων (ακόμη και των αμφισβητήσεων) που προκάλεσε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να την προτείνει για την θέση του γραμματέα, η οποία και επικυρώθηκε από την Κ.Ε με το «δυνατό» ποσοστό του 77%. Ζήτησε να κριθεί αυστηρά για την αποτελεσματικότητα της, ενώ πήρε σαφέστατες δεσμεύσεις για την υλοποίηση του αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ράνια Σβίγκου «θα εργαστούμε όλοι μαζί για να υλοποιήσουμε τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Το μήνυμα της κάλπης της 15ης Μαΐου, μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση, ταυτόχρονα όμως ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα, αυτό το πρώτο βήμα που κάναμε, της αντιστοίχισης της οργανωτικής μας δύναμης με την εκλογική μας και πολιτική απήχηση, να συνοδευτεί και από το επόμενο βήμα, αυτό της γείωσης στους κοινωνικούς χώρους, που είναι το μεγάλο στοίχημα».

Όπως τόνισε το ζητούμενο είναι «πώς τα 172 χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλώς ενεργά στην κομματική καθημερινότητα, στις δραστηριότητες του κόμματος, αλλά θα συμμετάσχουν ενεργά στα συνδικάτα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους εργασιακούς χώρους, πώς θα ισχυροποιηθεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα εστίασε σε ένα σημαντικό πολιτικό δεδομένο: «Έχουμε ως εργαλείο και όπλο μια ομόφωνα ψηφισμένα πολιτική απόφαση στο τελευταίο μας συνέδριο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «έχουμε απολύτως κοστολογημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες»

Άμεσος στόχος η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τέρμα στις συζητήσεις περί των εσωκομματικών συσχετισμών θέλησε να δώσει ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του «τώρα δεν έχουμε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, έχουμε μια ενιαία Κεντρική Επιτροπή και το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τα πολιτικά ζητήματα που θα προκύπτουν, οι απόψεις θα ανασυντίθενται συνεχώς». Επίσης μίλησε για την «ολοκλήρωση ενός κύκλου και ανοίγματος ενός νέου» αφού όπως επισήμανε «το 2019 μετά τις εκλογές και το 32% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία προς το λαό, ώστε το κόμμα να αντιστοιχήσει την πολιτική του επιρροή με τις κοινωνικές του εκπροσωπήσεις και τη γείωσή του στην ελληνική κοινωνία. Αυτός ο κύκλος εν μέρει ολοκληρώθηκε με την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου, κατά την οποία γράφτηκαν στο κόμμα 110.000 νέα μέλη. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, το μεγαλύτερο κόμμα του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε τέλος πως ζητούμενο πλέον είναι «να αξιοποιηθεί αυτή η διεύρυνση, η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο και των κοινωνικών εκπροσωπήσεων, των κινημάτων, του συνδικαλισμού, της αυτοδιοίκησης» ενώ συμπλήρωσε ότι «η δουλειά συνεχίζεται, με έναν κύριο, άμεσο στόχο που είναι η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η πολιτική αλλαγή»

Παραινετικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Νίκος Παππάς σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι, πλέον, ένα άλλο κόμμα. Ένα κόμμα μαζικό, ένα κόμμα που έχει διευρυνθεί πολιτικά και αριθμητικά. Ο μετασχηματισμός του παραμένει ζητούμενο και η συλλογική μας ηγεσία οφείλει να δει τις οργανωτικές αδυναμίες με προσοχή και να τις ξεπεράσει». Πρόσθεσε ότι «θα ήταν θανάσιμο αμάρτημα για τη συλλογική μας ηγεσία να πορευτεί με αυτάρκεια και αυταρέσκεια».

Επίσης η Ρένα Δούρου, στέλεχος που κατατάχθηκε σε υψηλές θέσεις στις ψηφοφορίες για την Κ.Ε και την Πολιτική Γραμματεία είπε ότι «οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας και της ταυτότητάς μας. Ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Όσοι και όσες ανέμεναν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ μάλλον κρίνουν εξ ιδίων, με το φόβο του διαλόγου, της διαφορετικής άποψης, της σύνθεσης. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή των 11 συνιστωσών του Συνασπισμού και του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης ξέρουμε και να διαφωνούμε και βγαίνουμε ισχυρότεροι από τις διαφωνίες μας»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)