Ποιοι είναι μωρέ οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα;...


 Ως γνωστόν η χώρα μας κατρακύλησε 38 θέσεις στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και πλέον είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στην Ελευθερία του Τύπου. Η ανανεωμένη λίστα κυκλοφόρησε προχθές. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση την αμφισβητεί!

Παρατηρώντας την... επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έκανε την έρευνα βλέπουμε να συμμετέχει o Thomas Hanitzsch, «διευθυντής συγκριτικής έρευνας στο τμήμα επικοινωνιακών μελετών και έρευνας μέσων στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και ειδικός σε παγκόσμιες δημοσιογραφικές κουλτούρες και συγκριτική μεθοδολογία»..., ο David Levy, «ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας», η Sallie Hughes, «καθηγήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και διαχείρισης μέσων στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι», ο Herman Wasserman, «καθηγητής των ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και εκδότης των Αφρικανικών Δημοσιογραφικών Σπουδών», η Laura Moore, «δημοσιογράφος, επικεφαλής έρευνας και αξιολόγησης στην Deutsche Welle Akademie και συγγραφέας του βιβλίου “Μέτρηση της παγκόσμιας ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης”» κ.ά..

Στο site των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα παρουσιάζεται αναλυτικά η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η οποία αμφισβητείται τώρα από τους τιτάνες της ελληνικής κυβέρνησης. Λένε, για παράδειγμα, για τη βαθμολογία των χωρών ότι βασίζεται σε «έναν ποσοτικό πίνακα καταχρήσεων σε βάρος δημοσιογράφων» αλλά και σε «μια ποιοτική ανάλυση της κατάστασης με βάση τις απαντήσεις ειδικών για την ελευθερία του Τύπου (δημοσιογράφων, ερευνητών, ακαδημαϊκών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)». Ως κριτήρια αξιολόγησης βάζουν πέντε δείκτες «που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σε όλη της την πολυπλοκότητα: πολιτικό πλαίσιο, νομικό πλαίσιο, οικονομικό πλαίσιο, κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο και ασφάλεια». Στο πολιτικό πλαίσιο λόγου χάριν κάνουν 33 ερωτήσεις για τον βαθμό υποστήριξης και σεβασμού της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης, για τον βαθμό υποστήριξης των ΜΜΕ στον ρόλο τους να υποχρεώνουν τους πολιτικούς και την κυβέρνηση να λογοδοτούν κ.ά.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ - στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός - αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.
Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:
α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.
β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.
γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.
δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.
Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».

e-tetradio.gr