Τσίπρας: Είμαι αποφασισμένος...

0

 
...να γίνει αισθητή η αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ράνια Σβίγκου η πρόταση του για γραμματέα...
Την στράτευση όλων, παλιών και νέων μελών στην προοπτική της εκλογικής νίκης ζήτησε σήμερα μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας παράλληλα ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών απαιτεί αλλαγές στην... λειτουργία του που είναι αποφασισμένος να κάνει.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πάει άλλο». Σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής και υπομονής» αφού «το καθεστώς Μητσοτάκη, διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη». Εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «επαναλαμβάνουν όλες τις πρακτικές που οδήγησαν πρίν καποια χρόνια την κοινωνία στην επιτροπεία και τα μνημόνια» και για «προσκόλληση στα μεγάλα συμφέροντα και πρακτικές ληστείες». Αναρωτήθηκε μάλιστα «μήπως έχουν προαποφασίσει την ήττα τους και αρπάζουν ότι προλάβουν». Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεσα εκλογές τονίζοντας πως «η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη διέξοδος». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσουν να στήσουν εστίες τεχνητής έντασης προκειμένου να πάρουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» και «να παίξουν παιχνίδια με την φωτιά».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στην ίδια λογική αναφέροντας πως «κάθε μέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία είναι μια μέρα καταστροφής, ένα βήμα προς τον γκρεμό». Επισήμανε ότι «αυτό που αναρωτιούνται οι συμπολίτες μας δεν είναι αν θα φύγει ο Μητσοτάκης αλλά είναι αν όταν θα αναλάβουμε θα έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης της κοινωνίας». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «κάθε μέρα που περνάει τρώνε από την δυνατότητα της κοινωνίας να σταθεί ξανά στα πόδια της»  σημειώνοντας όμως πως «εμείς ξέρουμε από τα δύσκολα» και «θα τα καταφέρουμε ξανά να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας και της πατρίδας μας» όπως  «να επιβάλλουμε την δημοκρατική κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας ότι θα κυριαρχούν σε αυτό «νέοι και γυναίκες όχι μόνον στην Κ.Ε αλλά και στην κυβέρνηση» ενώ θα βασίζεται επίσης  «στους ανθρώπους της οικονομίας και της επιστήμης». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινωνικό όραμα όμως «τα όνειρά μας συνδέει με την πραγματικότητα ένα πρόγραμμα» συγκεκριμένο και κοστολογημένο.

"Να αγκαλιάσουμε τα νέα μέλη"

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ευρείες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως είπε μετά τις εκλογές της 15ης Μάη είναι ένα «άλλο κόμμα». Τόνισε πως το βασικό ερώτημα είναι «τι θα κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας;», ζητώντας  «να αποκτήσει το κόμμα την συνοχή του αγώνα»  αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το ώριμο τέκνο της κοινωνικής ανάγκης με σκοπό την απελευθέρωση της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Πιο συγκεκριμένα τόνισε την ανάγκη «να πάμε πέρα από τις παλιές φόρμες, συνήθειες και παλιές δομές. Να πάμε αλλιώς, να πάμε και αλλιώς» αλλά ταυτόχρονα«να αναβαθμίσουμε τις διαχρονικές αξίες της αριστεράς». Σημείωσε ότι «στις 15 Μάη έγινε ένα σπουδαίο βήμα» αλλά «κανείς και καμιά δεν προσήλθε στις κάλπες  γιατί οι εκλογές έγιναν πρώτο θέμα στις πρωινές εκπομπές». Εκτίμησε πως «υπάρχει μια συγκλονιστική διάθεση προσφοράς. Είπαν «είμαι εδώ μπορείτε να με αξιοποιήσετε». Εμείς πρέπει να απαντήσουμε θετικά και γρήγορα» και «να αγκαλιάσουμε τα νέα μέλη μας από όποιο χώρο κι αν προέρχονται, όποιο πολιτικό βιογραφικό κι αν έχουν». Ξεκαθάρισε πως «αυτό είναι το πρώτο πολιτικό καθήκον της Κ.Ε».

"Είμαι αποφασισμένος να γίνει αισθητή η αλλαγή"

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι οι 150.000 και πλέον που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές «έστειλαν ένα διαυγές μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Αυτό το μήνυμα ήταν μόνο προς το Μαξίμου; ¨Ηταν βροντερό και πολυδιάστατο. Ήταν μήνυμα προς το Μαξίμου αλλά και προς την Κουμουνδούρου. Ήταν εντολή αλλαγής και προς εμάς». Με βάση αυτό αναρωτήθηκε: «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε η θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς;» τονίζοντας την ανάγκη για να υπάρξει αντιστοίχηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με την ισχύ του στα συνδικάτα, τους δήμους και όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις τάσεις. Έθεσε το ερώτημα: «θα συνεχίσουμε ξανά και ξανά να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις καρικατούρες που ενώ εμφανίζονται ως τάσεις ιδεών λειτουργούν ως ομάδες ανάδειξης στελεχών;» διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτό αφορά και τις τάσεις που λειτουργού ακόμη και «στο όνομα ακόμη και του προέδρου του κόμματος». Τόνισε πως «δεν θα καταργήσουμε τις τάσεις αλλά θα πάμε σε τάσεις ιδεών. Θα προσφέρουν στο κόμμα μας όχι μόνο λίστες αλλά ιδέες» και «θα αναπαράγουμε φαινόμενα που υπάρχουν σε άλλα κόμματα εξουσίας;». Τόνισε ότι «είμαι αποφασισμένος να κάνω βήματα για να γίνει η αλλαγή αισθητή παντού» και «αυτό το μήνυμα θέλω να εκπέμψω με τις αποφάσεις και τις προτάσεις μου». Ζήτησε τέλος  «να εντάξουμε την ψηφιακή λειτουργία στην καθημερινή μας δουλειά» ενώ κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα μια και «η εκλογική μάχη μπορεί να είναι σύντομα»

Ράνια Σβίγκου η πρόταση για γραμματέα

Η Ράνια Σβίγκου προτείνεται ως νέα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης πρότεινε για την θέση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος τον Γιώργο Βασιλειάδη.

Αναφερόμενος στις δύο αυτές υποψηφιότητες ο Αλέξης Τσίπρας  διευκρίνισε ότι τα δύο αυτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βουλευτές ούτε πρόκειται να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δίνοντας έμφαση στο ότι θα επικεντρωθούν στην ανάγκη για αναβάθμιση του κόμματος και της λειτουργίας του.


Επίσης αποσαφήνισε ότι η αλλαγή στην θέση του γραμματέα έγινε μετά από συνενόηση με τον απερχόμενο γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ξεκαθάρισε ότι ήταν αίτημα του ίδιου να μην συνεχίσει στην θέση του γραμματέα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε αυτό το μεγάλο οργανωτικό άλμα. Να πενταπλασιάσει τα μέλη του. Αυτό δεν είναι μια δική μου φιλοφρόνηση αλλά ένα δεδομένο. Ένα fact που λένε και στο χωριό μου στην Ήπειρο». Επιπρόσθετα είπε ότι πρέπει «να τον ευχαριστήσω από καρδιάς» διευκρινίζοντας ότι «πολύ καιρό πριν μου έχει εκφράσει την επιθυμία του να ολοκληρώσει την θητεία του ως γραμματέας» .

Σβίγκου: Τιμή κι ευθύνη η πρόταση

«Η πρόταση του προέδρου αποτελεί τιμή και ευθύνη», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου κατά την ομιλία της με την οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η επόμενη γραμματέας του κόμματος.

Στην ομιλία της έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν με συνθήκες ισότητας στον οικονομικό και κοινωνικό βίο και πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυσή τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους και στην «αβίωτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», από την προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο μέχρι τις αντίξοες συνθήκες «με τον νόμο Κεραμέως» και μέχρι την αγορά εργασίας. «Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νέων και να ενισχύσουμε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο» και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει την βαρβαρότητα, η επίθεση στον φοιτητή στο ΑΠΘ είναι ενδεικτική και δείχνει το πρόσωπο της δεξιάς όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή… Το μήνυμα της 15ης Μαίου έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο και δυνατό από την εκλογή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα 170.000 μελών, κάναμε το αναγκαίο βήμα για τη αντιστοίχιση με την κοινωνία».

Βασιλειάδης: Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ

   «Ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει μεγάλη ιστορία, και μαζί κουβαλάει το όραμα και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Η ευθύνη είναι να ακούσεις τα σημεία των καιρών να ακούσουμε την κραυγή της νεολαίας και να τα μετουσιώσουμε σε πολιτική μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Φέρουμε τις ιδέες μας και το αξιακό μας φορτίο και με αυτά συμμετέχουμε στις κοινωνικές διεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ στατικός, βρισκόταν και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και γίνεται η έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών και των συνιστωσών που παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία λέγοντας: «Στις 15 Μαΐου άνοιξε μία νέα σελίδα, 172.000 άνθρωποι έκαναν ένα μεγάλο βήμα και έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον συλλογικό διανοούμενο που θα δώσει ένταση στη φωνή τους. Αυτό οφείλουμε να δεχθούμε ότι ήταν μόνο η αρχή, ήταν το πρώτο βήμα της γιγάντωσης της δράσης μας. Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη η εμβάθυνση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία, στα κοινωνικά κινήματα, στον εργατικό χώρο».

Ποια είναι η Ράνια Σβίγκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές ενώ απέκτησε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επιστήμη στο ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ της Γαλλίας. Παράλληλα εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού.

Το 2015 εκλέχθηκε μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας, αναλαμβάνοντας εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ποιος είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης

Ο Γιώργος Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στις Επικοινωνίες σε Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας καταπολέμησης της διαφθοράς και υφυπουργός αθλητισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)