Ακόμη ένα ευρωπαϊκό ευχολόγιο...


 Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Μάρτιο, ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που όξυνε την ενεργειακή κρίση, η οποία ωστόσο είχε παρελθόν πολλών μηνών, οι ηγέτες των κρατών για να ξεπεράσουν τα αδιέξοδά τους συμφώνησαν να παραπέμψουν τις δύσκολες αποφάσεις σε... έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Κατά το αμερικανικό στερεότυπο, η ευρωπαϊκή ηγεσία «κλότσησε το τενεκεδάκι παρακάτω», όπως συνηθίζει. Η ώρα της έκτακτης συνόδου έφτασε. Σήμερα οι 27 ηγέτες των χωρών της Ε.Ε., μαζί με τους επικεφαλής των κορυφαίων οργάνων της, συναντώνται στις Βρυξέλλες. Στο δείπνο θα συζητήσουν όλα τα θέματα της συνόδου: εξελίξεις στην Ουκρανία, αμυντική συνεργασία, ενεργειακή ακρίβεια και ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε.

Στο πρώτο θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα εκτυλιχθεί μια αναμέτρηση μεταξύ των «μετριοπαθών» (Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας), που επιμένουν να κρατούν διαύλους συνδιαλλαγής με τη Μόσχα, και των αδιάλλακτων, με πρώτους τους ηγέτες των Βαλτικών χωρών, που προτιμούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Στο δεύτερο θέμα, την αμυντική συνεργασία, αντιθέτως, καταγράφεται ένας έως και ενοχλητικός βαθμός συναίνεσης, ένας υπερβάλλων ζήλος στην παροχέτευση πολύτιμων πόρων στους εξοπλισμούς και στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και -τελικά- ΝΑΤΟποίηση της Ε.Ε., εξέλιξη που και αυτή ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Στο τρίτο θέμα, της ενεργειακής κρίσης και της πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική να καταλήξουν οι 27 σε μια συνολική, συνεκτική και ενιαία παρέμβαση για να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η έκτακτη σύνοδος θα καταλήξει για πολλοστή φορά στο... τακτικό ευχολόγιο.

Γιατί; Γιατί με εξαίρεση τη φραστική συναίνεση στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, για να υποκαταστήσουν το ρωσικό αέριο και να... τιμήσουν τις συμφωνίες με τους Αμερικανούς εταίρους, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα στο χρηματιστηριακό καζίνο που έχουν εγκαθιδρύσει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και ρεύματος.

Δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τα επιχειρηματικά καρτέλ που βγάζουν ασύλληπτα κέρδη από την πρωτοφανή αναταραχή σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών. Ετσι όμως διακινδυνεύουν να ρίξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες σε μια παρατεταμένη κρίση ενεργειακής ακρίβειας και πληθωρισμού και τελικά σε ένα νέο κύκλο ύφεσης.

Ελπίζουμε, έστω και για λόγους αυτοσυντήρησης, οι ηγέτες των 27 να διαψεύσουν σήμερα και αύριο τη θλιβερή αυτοεκπληρούμενη προφητεία...

efsyn.gr