Η αναδίπλωση και το... «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο»...


Σε ολική αναδίπλωση απέναντι στη μέχρι τώρα ρητορική του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης υποχρεώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την ασφυκτική πίεση που... δέχεται από την κοινή γνώμη για τους χειρισμούς του στο μέτωπο της ακρίβειας. Ετσι από εκεί που πετούσε την μπάλα μόνο στο γήπεδο της Ευρώπης, απορρίπτοντας τη λήψη πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, αναγκάστηκε στη συνέχεια να περάσει στη ρητορική ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την Ευρώπη και, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, θα προχωρήσει μόνη της, για να φτάσει τελικά χθες να καταγγείλει την Ευρώπη ότι είναι «κατώτερη των περιστάσεων» και ότι είναι «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο», ανακοινώνοντας εθνικά μέτρα....
Αλλά τι μεσολάβησε και ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι η Ευρώπη είναι ένα «αργοκίνητο υπερωκεάνιο»; Απολύτως τίποτα. Πρόκειται βέβαια για μια εξόφθαλμα επικοινωνιακού χαρακτήρα καταγγελία, αφού μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έλεγε ότι θα περιμένει να δει πρώτα τι θα κάνει η Ευρώπη, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργεί ακόμα και είναι προγραμματισμένη στις 30-31 Μαΐου. Επομένως τι άλλαξε 25 μέρες πριν από τη Σύνοδο; Ασφαλώς το μόνο που αλλάζει καθημερινά είναι η φθορά της κυβέρνησης που όλο και βαθαίνει και αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό στη χθεσινή αναδίπλωση, η οποία έρχεται έπειτα από τη γνωστή παρατεταμένη κυβερνητική αδράνεια μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας που πλήττει σφοδρά τους πολίτες.

Και η τωρινή κυβερνητική κωλοτούμπα φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν θυμηθούμε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «παροδικού φαινομένου» των ανατιμήσεων. Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι το φαινόμενο «δεν θα είναι διαρκές, θα έχει κάποια παροδικά χαρακτηριστικά». «Είναι ένα φαινόμενο εξωγενές, χτυπάει όλες τις χώρες του κόσμου, το οποίο ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειές του», έλεγε στη ΔΕΘ (11.9.2021) ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα εξήγγελλε τη «δραστική απομείωση ή και μηδενισμό των όποιων αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος». Και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έλεγε (19.9.2021, Real News) ότι «περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατόν, και συγκεκριμένα σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα, το κόστος της αύξησης για ένα μέσο νοικοκυριό».

Στη 1.3.2022 ο πρωθυπουργός έλεγε στη Βουλή: «Και όλα αυτά τα οποία λέτε, “να βάλουμε πλαφόν”, ποιος θα τα πληρώσει αυτά, κ. Τσίπρα; Οταν είμαστε εξαρτημένοι από εισαγόμενο φυσικό αέριο, σας ρωτώ, ποιος θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό; Λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Μαράθηκαν πια επί δικών σας ημερών».

Και στις 23.3.2022 στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι το πρόβλημά είναι «πανευρωπαϊκό. Γι’ αυτό και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί». Και πρόσθετε: «Δεν έχω ασφαλώς αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών και αναγνωρίζω τα πολύ μεγάλα, τα τεράστια τεχνικά εμπόδια που συναντά αυτή η προσπάθεια. [...] Είναι όμως σίγουρο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία με την άρση των όποιων εθνικών επιφυλάξεων, βήμα-βήμα».

Και στο υπουργικό συμβούλιο (29.3.2022) υποστήριζε ότι «μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών».

Αλλά μπροστά στην κοινωνική πίεση άρχισε να λέει (16.4.2022) ότι «αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», παραμένοντας ωστόσο σε αδράνεια και κωλυσιεργώντας με το να περιμένει την Ευρώπη, την οποία ξαφνικά χθες αποφάσισε να καταγγείλει...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών