Το American success story έμεινε στο χειροκρότημα...

 
Με θριαμβολογίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα γέμισαν το καλάθι του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ οι ένοικοι του Μαξίμου. O ισχυρισμός, μάλιστα, του κυβερνητικού εκπροσώπου πως η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο αντιστοιχούσε σε «πολιτικό παγκοσμίου βεληνεκούς» προκάλεσε «σεισμό» στο Τwitter. 

Οι... προβεβλημένοι δε υπουργοί -με την αρωγή της μεγάλης πλειονότητας των ΜΜΕ- δίνουν έμφαση στις εικόνες των χειροκροτημάτων μετά το τέλος της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη.... Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όταν κάποιος ηγέτης ξένης χώρας καλείται στο βήμα, απολαμβάνει την επιδοκιμαστική στάση όλων των πτερύγων του νομοθετικού σώματος. Ως τεκμήρια εθνικής επιτυχίας παρουσιάστηκαν μάλιστα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που ανέφεραν ότι «το Κογκρέσο χειροκρότησε τον Μητσοτάκη… 37 φορές σε 42 λεπτά».

Η παραδοχή ωστόσο του Κ. Μητσοτάκη ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο «δεν τον χειροκροτούν τόσο» προκάλεσε σαρκαστικά σχόλια για τον βαθμό αποδοχής των κυβερνητικών πολιτικών στο εσωτερικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός άλλωστε δέχτηκε το χλιαρό χειροκρότημα των συνέδρων της Ν.Δ. όταν δήλωνε «παρών» για το μέλλον της χώρας. 

Ψυχρολουσία δε εντός του Μαξίμου προκάλεσε το γεγονός ότι η καλλιέργεια του διθυραμβικού κλίματος δεν καρποφόρησε στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με την έρευνα της ΜRB, το 35,3% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει καλή έως πολύ καλή την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη. 1 στους 4 ερωτηθέντες (25,4%) πιστεύει ότι δεν ήταν θετική η επίσκεψη, ενώ το 30,7% δηλώνουν ουδέτεροι χωρίς να βγάζουν συμπέρασμα.

Αγορά μαμούθ F-35 ως αντιστάθμισμα -στη σιωπή- για τα F-16

Κυβερνητικές πηγές αρνούνται να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες που αφορούν το κεφάλαιο των F-16. Διατυπώνουν απλώς την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα μπλοκάρει την πρόταση της αμερικανικής διοίκησης για την αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου.  Ήδη, εντούτοις, από τη Ν.Δ. αντιπαραβάλλουν την αγορά των F-35, με την προμήθειά τους να αναμένεται το 2027-2028. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκφράζονται αντιρρήσεις για το υψηλό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος (3,5-4 δισ.) στο πλαίσιο μιας συγκυρίας συμπίεσης των εισοδημάτων.

Γαλάζιοι αξιωματούχοι, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την άρνηση του Τζο Μπάιντεν να αναφερθεί στα ελληνικά εθνικά ζητήματα, άφηναν να διαρρεύσει ότι η Νάνσι Πελόζι διαφωνεί με τον αναθεωρητισμό τού Ερντογάν. «Είμαστε μαζί σας» φέρεται να είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τον Κ. Μητσοτάκη. Οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται μάλιστα πως ο πρωθυπουργός έδωσε στον Τζο Μπάιντεν, στη Νάνσι Πελόζι αλλά και στα μέλη των Επιτροπών του Κογκρέσου τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και στοιχεία για τις τουρκικές υπερπτήσεις.

Τέλος, επικριτικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε ο πρωθυπουργικός ισχυρισμός (σε συνεντεύξεις) ότι η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία.  Ήδη οι εκθέσεις-κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είχαν ταξιδέψει και στις ΗΠΑ. Κι όταν ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του αρθρογράφου της Washington Post, έδειξε φανερά αιφνιδιασμένος, ισχυριζόμενος πως τα περισσότερα πρωτοσέλιδα είναι επικριτικά προς την κυβέρνηση...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ