Επίθεση του Ιράν σε 2 ελληνικά τάνκερ - Οδηγία του ΥΠΕΞ στους Έλληνες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν

 
Στόχος κατάληψης από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν έγιναν την Παρασκευή δύο ελληνικά τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, με την κίνηση να έρχεται μετά από τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης στην Αθήνα για αντίποινα μετά από την κατάσχεση πετρελαίου σε φορτίο φορτηγού πλοίου ιρανικών συμφερόντων στην Ελλάδα.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει αναφορές που κάνουν λόγο για κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ πετρελαίου από το Ιράν, σύμφωνα με το Associated Press.

Το δημοσίευμα έρχεται καθώς νωρίτερα στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας του Ιράν ανέφερε πως η Τεχεράνη θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» για την Ελλάδα, με τον αξιωματούχο να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα μέτρα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, νωρίτερα την Παρασκευή το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ελβετίας, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για την υπόθεση κατάσχεσης του φορτίου του πλοίου.

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης

Σε σχετική ανακοίνωση τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, το επίλεκτο σώμα ενόπλων δυνάμενων της χώρας, αναφέρουν πως «κατασχέσαμε δύο ελληνικά τάνκερ για παραβιάσεις στα νερά του Κόλπου», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA.

Η αντίδραση της Αθήνας

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη των δύο πλοίων

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Όπως γνωστοποιείται, επίσης τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών, γίνεται γνωστό.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.