Βρετανία: Η Ρωσία πιθανώς να έχει χάσει το 1/3 των χερσαίων δυνάμεων που είχε αρχικά για την εισβολή στην Ουκρανία


 Η Ρωσία πιθανότατα έχει χάσει το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που είχε αρχικά για την εισβολή της στην Ουκρανία και η Μόσχα έχει ελάχιστες προοπτικές να επιταχύνει την προέλασή της στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το CNBC, η απόπειρα επίθεσης της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας έχασε τη δυναμική της και «απέτυχε να επιφέρει ουσιαστικά εδαφικά κέρδη τον περασμένο μήνα, ενώ διατήρησε σταθερά υψηλά τα επίπεδα φθοράς του ρωσικού στρατού», δήλωσε την Κυριακή το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου...

Η βρετανική αξιολόγηση ξεχώρισε τα κατεστραμμένα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τον εξοπλισμό γεφύρωσης ποταμών, ως επιδείνωση της κατάστασης για τα ρωσικά στρατεύματα. «Τα ρωσικά UAV είναι ζωτικής σημασίας για την τακτική αναγνώριση και την κατεύθυνση του πυροβολικού, αλλά ήταν ευάλωτα στις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνατότητες», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια απόπειρα ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν τον ποταμό Seversky Donets, στα ανατολικά της Ουκρανίας, την περασμένη εβδομάδα αποκρούστηκε από Ουκρανούς υπερασπιστές με μεγάλες απώλειες εξοπλισμού για τους Ρώσους. Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν την Πέμπτη ένα βίντεο που δείχνει καμένα οχήματα και μια κατεστραμμένη πλωτή γέφυρα.

Το χαμηλό ρωσικό ηθικό και η μειωμένη αποτελεσματικότητα μάχης επιδεινώνουν τις καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη επίθεσή της Μόσχας, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε το βρετανικό υπουργείο, «η Ρωσία είναι απίθανο να επιταχύνει δραματικά το ρυθμό προέλασης της τις επόμενες 30 ημέρες».