Οι κινήσεις του Μασκ για την εξαγορά του Twitter...


 Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει καταφέρει να στρέψει και πάλι πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας προχωρώντας σε μια αμφιλεγόμενη, ως προς την σκοπιμότητα, κίνηση εξαγοράς του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που απομένει... να διευκρινιστεί είναι πώς θα συγκεντρώσει τα 44 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του ντιλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αμερική, ο Έλον Μασκ έχει κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις πουλώντας μετοχές της Tesla αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πώληση πραγματοποιήθηκε μια ήμερα μετά μετά την υπογραφή του συμβολαίου με το Twitter.
Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας πούλησε 5,3 εκατομμύρια μετοχές σύμφωνα με τα αρχεία που έδωσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Πέμπτη. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 3,1% των μετοχών της Tesla που κατείχε στην αρχή της ημέρας.

Ο λόγος πώλησης των μετοχών δεν έχουν γίνει γνωστός ωστόσο εικάζεται (CNN) πως έγινε προκειμένου να συγκεντρώσει μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την εξαγορά του Twitter.

Πτώση της μετοχής

Οι πωλήσεις των μετοχών της Tesla από τον Μασκ ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να προκαλέσουν πρόσκαιρα πτωτική πορεία στην τιμή της μετοχής. Έχασαν το 12,2% της αξίας τους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης την Τρίτη που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η πτώση της μετοχής προκάλεσε ντόμινο πωλήσεων και από άλλους επενδυτές καθώς 45 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια.

Ο Έλον Μασκ αναμένεται να χρησιμοποιήσει την τεράστια περιουσία του στην Tesla ως τρόπο να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να πουλήσει όλες τις μετοχές που κατέχει.

Αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μετοχές ως εγγύηση για να λάβει δάνεια.

Οι εταιρικοί κανόνες της Tesla ορίζουν ότι τα στελέχη και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο το 25% της αξίας της μετοχής που δεσμεύεται ως εγγύηση.