Τι θέλει να αλλάξει στο Twitter ο Έλον Μασκ...

0


 Ο Έλον Μασκ κατέληξε χθες σε συμφωνία να αγοράσει το Twitter για περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια, υποσχόμενος «μεγαλύτερη ελευθερία λόγου» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου προωθεί τα συμφέροντά του, επιτίθεται σε επικριτές και εκφράζει απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε περισσότερους από 83 εκατομμύρια ακόλουθους.

Η εξαγορά, εάν ολοκληρωθεί, θα... σηματοδοτήσει μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της τεχνολογίας και πιθανότατα θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του τρόπου με τον οποίο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla είπε ότι ήθελε να κατέχει και να ιδιωτικοποιήσει το Twitter επειδή πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του ως πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου. Ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια,  αλλά ο πλούτος του συνδέεται κυρίως σε μετοχές της Tesla.

Σε ένα tweet τη Δευτέρα, πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας του με το Twitter, ο Μασκ είπε ότι ελπίζει ακόμη και οι «χειρότεροι επικριτές» του να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα «γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θέλει να κάνει την υπηρεσία «καλύτερη από ποτέ» με νέες δυνατότητες, ενώ παράλληλα θα απαλλαγεί από τους αυτοματοποιημένους «spam» λογαριασμούς πιστοποιώντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων και θα κάνει τους αλγόριθμούς της ανοιχτούς στο κοινό για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες - ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το "ξεκλειδώσουμε"», ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του προσθέτοντας καρδιές, αστέρια και emoji πυραύλων.

Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013.

Το Twitter είπε ότι η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο του και αναμένεται να κλείσει το 2022, εν αναμονή της ρυθμιστικής υπογραφής και της έγκρισης των μετόχων. Σε μια δήλωση, ο Bret Taylor, πρόεδρος του Twitter, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο «διεξήγαγε μια στοχαστική και ολοκληρωμένη διαδικασία για να αξιολογήσει την πρόταση του Μασκ με σκόπιμη εστίαση στην αξία, τη βεβαιότητα και τη χρηματοδότηση. Η προτεινόμενη συναλλαγή θα προσφέρει ένα σημαντικό ασφάλιστρο μετρητών και πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για τους μετόχους του Twitter».

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Έλον Μασκ, είχε προσφερθεί ν' αγοράσει το Twitter έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, ή περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Αρχικά το Twitter ήταν εντελώς αντίθετο στην εξαγορά, ενώ ενεργοποίησε το έσχατο αντίμετρο που προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία για την αποτροπή επιθετικών εξαγορών. Σε περίπτωση όπου ένας μέτοχος (εν προκειμένω ο Μασκ) φθάσει σε ποσοστό συμμετοχής άνω του 15%, αυτόματα θα εκδοθούν υπέρ των μετόχων δικαιώματα συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκπτωση. Ωστόσο, το Twitter έγινε πιο δεκτικό σε μια προσφορά αφότου ο Μασκ αποκάλυψε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 21 δισ. να είναι δικά του χρήματα και το υπόλοιπο ποσό δάνεια από τη Morgan Stanley και άλλους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιογοράς των ΗΠΑ (SEC)...

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)