Στο φως το διπλό σκάνδαλο Novartis και συγκάλυψης...

0

 
Την περασμένη Τρίτη ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης εμφανίστηκε στην ανακρίτρια για να απολογηθεί με ένα ισχυρό οπλοστάσιο στα χέρια του.  Ένα μέρος από αυτό αφορούσε την αποδόμηση της εναντίον του κατηγορίας, δηλαδή την ανάδειξη των παραλείψεων και των αντιφάσεων του κατηγορητηρίου.  Ένα άλλο... όμως, το σημαντικότερο ίσως, αφορούσε την ίδια την ουσία της έρευνάς του, αυτή για την οποία κατηγορείται ότι επιχείρησε να «χειραγωγήσει» τους μάρτυρες.

Η αποκάλυψη ότι η πηγή του ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης, άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος άλλαξε τους ισχυρισμούς του όταν άλλαξε και το καθεστώς του και μετατράπηκε σε κατηγορούμενος, συνοδεύτηκε από τα σχετικά αποδεικτικά μηνύματα..., αλλά και κάτι πολύ βασικό: τη δήλωση του Μανιαδάκη προς τον ίδιο τον Βαξεβάνη ότι πιέζεται ασφυκτικά -εκβιάζεται ουσιαστικά- από κυβερνητικούς αξιωματούχους και κυρίως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα για να αλλάξει τη στάση και την κατάθεσή του.

Το περίφημο μήνυμα «Όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα σας γ…», που υποστήριξε πως του μεταφέρθηκε, και η εμπλοκή στο σύστημα τρομοκράτησης των μαρτύρων του ανώτατου επιπέδου της κυβέρνησης Σαμαρά αποτελούσε μια βόμβα στην καρδιά της υπόθεσης. Μια βόμβα που έδωσε το δικαίωμα στον εκδότη όχι μόνο να ζητάει την παύση της δικής του δίωξης, αλλά να αξιώνει επίσης να ανοίξει ξανά ο φάκελος του κυρίως σκανδάλου Novartis.

Η προειδοποίηση της Κομισιόν

Ισχυρισμοί, θα πει κανείς, για όποιον θέλει να τους πιστέψει.  Ίσως. Μόνο που συνέβη ανάμεσα σ’ αυτούς που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα του εκβιασμού των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα ως σοβαρό να βρίσκεται και η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα. Η Τσέχα επίτροπος, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιου Κούλογλου, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη προειδοποιηθεί ότι θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει την κοινοτική Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Και επιπλέον, σε ό,τι αφορά ειδικά τις διώξεις των δημοσιογράφων που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, σχολίασε ότι η ερευνητική δημοσιογραφία παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και ότι η ίδια ετοιμάζει πρωτοβουλία σχετικά με τις καταχρηστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων. Η χρονική σύμπτωση και η σαφήνεια της απάντησης της Γιούροβα είναι αποκαλυπτικές.

Αυτά που υποστήριξε ο Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του όχι μόνο δεν θεωρούνται παραπειστικές μέθοδοι υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, αλλά ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ανώτατο επίπεδο. Απέναντι στη θεωρία της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, αλλά «σκευωρία», ορθώνεται η σκοτεινή πραγματικότητα ενός διπλού σκανδάλου: αυτού της παρέμβασης κυβερνητικών αξιωματούχων της Ελλάδας στις τιμές των φαρμάκων προκειμένου να ευνοηθεί η Novartis (κάτι για το οποίο η ελβετική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη πληρώσει αποζημίωση στις ΗΠΑ) και από την άλλη η οργάνωση ενός συστήματος συγκάλυψης, στο οποίο περιλαμβάνονται ο εκβιασμός και η τρομοκράτηση μαρτύρων, δικαστικών και ερευνητών, αλλά ακόμα και η παραβίαση των σχετικών ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Σπασμωδική αντίδραση

Η αντίδραση της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου στις εξελίξεις αυτές ήταν ακραία σπασμωδική. Κατά τη δεύτερη μέρα της απολογίας του Κώστα Βαξεβάνη αρνήθηκε -αρχικά- να παραδώσει σ’ αυτόν και στους συνηγόρους του το περιεχόμενο και τα έγγραφα που κατέθεσε στην απολογία της η -επίσης κατηγορούμενη- πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η Κ. Αλεβιζοπούλου ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται δικονομικά, προκαλώντας την οργή των συνηγόρων του Κ. Βαξεβάνη, οι οποίοι εύλογα σημείωσαν ότι δεν γίνεται να υπάρχουν στοιχεία της δικογραφίας που βρίσκονται στα χέρια της πολιτικής αγωγής, αλλά όχι της υπεράσπισης. Παρά την αναδίπλωσή της σ’ αυτό το θέμα, η Κ. Αλεβιζοπούλου επανήλθε την επόμενη ημέρα αξιώνοντας από τον Κ. Βαξεβάνη «να ολοκληρώσει σήμερα (σ.σ.: την Πέμπτη) την απολογία του» με το… ενδιαφέρον επιχείρημα ότι «από κατηγορούμενος μετατράπηκε σε κατήγορος». Η απάντηση του εκδότη και των δικηγόρων του σε μια στάση που τόσο προκλητικά παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης ήταν το αίτημα να εξαιρεθεί η Κ. Αλεβιζοπούλου από την υπόθεση.

Αίτημα εξαίρεσης της ανακρίτριας

«Κατέθεσα αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας, η οποία απαίτησε να ολοκληρώσω την απολογία μου σήμερα (σ.σ.: την Πέμπτη), δηλαδή να μην παραδώσω το σύνολο των στοιχείων. Και αυτό ενώ (ή ίσως επειδή) όσοι συνωμότησαν για να καλυφθεί το σκάνδαλο Novartis σιωπούν ένοχα. Η ανακρίτρια είπε ότι έγινα από κατηγορούμενος κατήγορος. Συμφώνησα μαζί της λέγοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο όταν κάποιος κατηγορείται με αβάσιμες κατηγορίες, οι ρόλοι να αντιστρέφονται Η απρόσμενη κίνηση της ανακρίτριας παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματά μου, αφού δεν μου επιτρέπει να καταθέσω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει επίσης ότι το σύστημα είναι σε αδιέξοδο» ανέφερε ο εκδότης ανακοινώνοντας την κίνησή του...

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)