Βυθίστηκε η ναυαρχίδα «Moskva»...

 
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι το μεγάλο ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της νότιας Ουκρανίας.

Το... ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το Moskva βυθίστηκε εν μέσω καταιγίδας αφού ξέσπασε σε αυτό φωτιά. Το πλοίο πιστεύεται ότι κατευθυνόταν προς τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

Ακόμα, πάντως δεν είναι σαφές εάν χτυπήθηκε από ουκρανικά πυρά όπως υποστηρίζει το Κίεβο.

Νωρίς το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πλοίο έχει υποστεί «σοβαρές ζημιές» και ότι μια φωτιά στο πολεμικό πλοίο πυροδότησε ορισμένα από τα όπλα του και ανάγκασε το πλήρωμα να το εκκενώσει.

Άμεσα το Κίεβο έσπευσε να ανακοινώσει ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το πλοίο με δύο πυραύλους Neptune, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη ρωσική πλευρά.. 

Τις ουκρανικές ανακοινώσεις για χτύπημα στο πλοίο, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν ούτε οι ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου να λέει στο CNN, ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει για την έκρηξη στο πλοίο, αλλά τίποτα παραπάνω.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη εκεί. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν σε αυτό το σημείο εάν το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο» είπε για να προσθέσει ότι το Moskva αποχωρεί αυτή τη στιγμή προς τα ανατολικά. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε νωρίτερα ότι το πολεμικό πλοίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές που είναι αποτέλεσμα «είτε ρωσικής ανικανότητας είτε επιτυχημένου ουκρανικού χτυπήματος». 

Το 186 μέτρων πλοίο, με πλήρωμα 150 ναύτες, είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά αποτελούσε μέλος του σοβιετικού ναυτικού με το όνομα Slava και μετονομάστηκε σε Moskva το 1995 αφού ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά πολεμικά πλοία που διαθέτει η Ρωσία.