Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Κυβερνητική επίθεση σε μονογονεϊκές οικογένειες ΑμεΑ...


 Ζητούν αναδρομικά επιστροφή επιδομάτων...


Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο αναισθησίας για το Υπουργείο Εργασίας, καθώς εδώ και λίγους μήνες, έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχηδόν "μπιλιετάκια" για αναδρομικές επιστροφές δεκάδων χιλιάδων ευρώ (έως 31.000 ευρώ) από μονογονεϊκές οικογένειες ΑμεΑ...

Τι και πως συνέβη;

Το πρόβλημα ενέκυψε το 2016 με τον ν. 4387/2016 (του Γιώργου Κατρούγκαλου) και τροποποιήθηκε με τον ν.4499/2018, όπως κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο Τσάλκογλου.

Εκεί ορίστηκε πως η σύνταξη θανόντος γονέως που λαμβάνει τέκνο ΑμΕΑ δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 360-384 ευρώ (330 έως 360 ευρώ καθαρά). Όμως υπάρχουν κάποια Προνοιακά Επιδόματα, όπως είναι αυτό της Βαριάς Νοητικής Υστέρησης (ΒΝΥ) και το Βαριάς Αναπηρίας (527€ και 313€ μηνιαίως αντίστοιχα), των οποίων η παροχή συνδέεται με το ύψος της σύνταξη του θανόντος γονέα, ώστε να λαμβάνονται παράλληλα.

Για να το εξειδικεύσουμε, το όριο ώστε να ληφθεί παράλληλα η σύνταξη και το επίδομα Βαριάς Νοητικής Υστέρησης μαζί ορίστηκε η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ, δηλαδή τα 360 ευρώ. Το αντίστοιχο όριο για το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας, ορίζει πως η σύνταξη πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 313 ευρώ τον μήνα.


Έτσι ένας νόμος που θα μπορούσε να ευνοεί τα ΑμεΑ, κατέληξε να αδικεί και μάλιστα να ζητώνται τα χρήματα αναδρομικά.

Χαθήκαμε στους αριθμούς, να το κάνουμε "ταληράκια";

Ναι, Άτομο με Αναπηρία που λαμβάνει το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας των 313€ του εγκρίθηκε σύνταξη των 290 ευρώ.

Όλα καλά λοιπόν, η σύνταξη είναι κάτω από το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας.

Όμως με τον ν. 4499/2017 η σύνταξη ανεβαίνει στα 360 ευρώ μεικτά όταν ο θανών γονιός εργάστηκε 15 χρόνια και στα 384 ευρώ αν είχε εργαστεί 25 χρόνια.
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η καθαρή σύνταξη για τα 360 ευρώ είναι 330 ευρώ και για τα 384 ευρώ είναι 360 ευρώ. Οπότε σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας των 313 ευρώ, με αποτέλεσμα αυτό πλέον να κόβεται.

Αν δεν κόπηκε το επίδομα και από λάθος των υπηρεσιών καταβάλλονταν κανονικά, το πλήρες ποσό πλέον ζητείται να επιστραφεί αναδρομικά ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ.

Σε άλλη περίπτωση, άτομο με Βαριά Νοητική Υστέρηση που λάμβανε επίδομα 527 ευρώ τον μήνα, ευνοήθηκε από τον Νόμο Κατρούγκαλου και η σύνταξη θανόντος γονέα με 25 έτη εργασίας των 175,15 ευρώ, πήγε στα 360,76 ευρώ χάρη στην διαφορά κατώτατου ορίου.Δηλαδή πλέον για 0,76 του ευρώ χάνει το επίδομα ΒΝΥ των 527 ευρώ!

Καλωσήρθατε στην χώρα του παραλόγου δηλαδή.

Όπως αναφέραμε, το ζήτημα είναι πως για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους η σύνταξη θανόντος γονέα και τα επιδόματα που για τόσα χρόνια δίνονταν παράλληλα, συνέχισαν να δίνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται εντολές για αναδρομική επιστροφή χρημάτων, που φτάνουν μέχρι και 31.000 ευρώ (δηλαδή για αυτά τα πέντε χρόνια). 

Την ώρα δηλαδή που η κοινωνία μας δοκιμάζεται με την πιο άγρια αναδιανομή πολούτου από κάτω προς τα πάνω, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, το κράτος βρίσκει την ευκαιρία να χτυπήσει τους πιο αδύναμους. Τα ορφανά ΑμεΑ. Δεν το ευχαριστιέται όμως, το κάνει για δημοσιονομικούς λόγους. 

Στην διάθεσή του 2020mag.gr υπάρχουν μαρτυρίες πως η αρμόδια Υφυπουργός, κ. Δόμνα Μιχαϊλίδου είναι ενήμερη για το ζήτημα (τουλάχιστον το γραφείο της και αν μπορούν ας το διαψεύσουν), από mail πολιτών που δέχονται αυτήν την "κυβερνητική επίθεση"...

Σοφοκλής Αρχοντάκης

2020mag.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.