Μια χώρα όμηρος της διαπλοκής...


 Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία είναι μια ρωσική κίνηση που δημιουργεί νέες καταστάσεις, εξαιρετικά απειλητικές για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Αθήνα γνωρίζει ότι με τη στάση που έχει κρατήσει εξαρχής στην ουκρανική κρίση είναι... πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών που απειλούνται με διακοπή παροχής φυσικού αερίου. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, και με δεδομένο ότι η εξάρτηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλή, οι επιπτώσεις για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα είναι απρόβλεπτες....
Ακόμα κι αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποφευχθεί -η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα πληρώσει κανονικά την Gazprom-, η απειλή θα υπάρχει για καιρό ακόμα. Και αυτή η απειλή εκτινάσσει τις τιμές του φυσικού αερίου κάθε μέρα και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Και το κόστος αυτό μεταφέρεται αυτούσιο στα νοικοκυριά, καθώς η χώρα μας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες, δεν έχει διμερή συμβόλαια ηλεκτροπαραγωγής. Αγοράζει το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας από τις χρηματιστηριακές αγορές, γεγονός που εκτρέφει την αισχροκέρδεια, παραλύει την οικονομία και απειλεί με γενικευμένη ενεργειακή φτώχεια την κοινωνία.

Κι όμως, η κυβέρνηση αδρανεί προκλητικά, πετώντας το μπαλάκι στην Ε.Ε., την ίδια στιγμή που Πορτογαλία και Ισπανία πήραν τις διασφαλίσεις που ήθελαν για έλεγχο των τιμών του ρεύματος. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιανόητο, όμηρος της κυβερνητικής διαπλοκής με τα συμφέροντα των ηλεκτροπαραγωγών...

ΑΥΓΗ