Ξανά στο προσκήνιο ο Μπέπε Γκρίλο, αλλά «με το αζημίωτο»...

0

 
Θεόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελλάκης

Ο ιδρυτής του κινήματος, που άλλοτε συντάρασσε τα νερά της ιταλικής πολιτικής σκηνής ως κάτι νέο, κάτι φρέσκο, κάτι αντισυμβατικό και αντισυστημικό, επιστρέφει για να αναλάβει την επικοινωνιακή στρατηγική των «Πέντε Αστέρων» με αμοιβή περίπου... 300.000 ευρώ τον χρόνο.
Η πολιτική επιφυλάσσει πάντα σειρά εκπλήξεων, ιδίως σε μια μοναδική και πολύπλοκη χώρα σαν την Ιταλία. Οπως για παράδειγμα, με την περίπτωση των Πέντε Αστέρων: από αντισυστημικό και μη ιδεολογικό κίνημα, συνεχίζουν να μετατρέπονται, με γοργά βήματα, σε παραδοσιακή, «υπερσυμβατική» πολιτική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στις εκλογές του 2018 είχε ξεπεράσει το 32% των ψήφων, στα γκάλοπ πλέον δεν φτάνουν ούτε στο 13%.

Οι τελευταίες εξελίξεις, βέβαια, δεν βοηθούν. Αντιθέτως, προκαλούν αρνητική εντύπωση τόσο στο εσωτερικό των «πεντάστερων» όσο και στο σύνολο των Ιταλών πολιτών που μπορεί να είχαν δει με κάποια συμπάθεια την όλη αυτή προσπάθεια υποθετικής ανανέωσης της πολιτικής ζωής της χώρας. Η τελευταία είδηση είναι ότι ο ηθοποιός και ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, ο γνωστός Μπέπε Γκρίλο, επιστρέφει στο προσκήνιο. Την τελευταία περίοδο είχε αποφασίσει να τηρήσει μια σχετικά αποστασιοποιημένη στάση, διατηρώντας μόνον τον ρόλο του εγγυητή της τήρησης των αρχών και κανόνων του κινήματος.

Ισως, όμως, επειδή οι καιροί είναι όλο και δυσκολότεροι και το μέλλον αβέβαιο, τώρα αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τις επαγγελματικές του ικανότητες, αλλά με το αζημίωτο. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, πρόκειται να ασχοληθεί με τις επικοινωνιακές στρατηγικές της πολιτικής δύναμης που δημιούργησε πριν από δεκατρία χρόνια έναντι ποσού που πλησιάζει τις 300.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χρήματα δεν πρόκειται να καταβληθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά από το κίνημα, το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε κόμμα.

Στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε «στήριξη της επικοινωνίας, με σχεδιασμό εκστρατειών, προώθηση ψηφιακών στρατηγικών, παραγωγή βίντεο, οργάνωση εκδηλώσεων». Θα είναι και πάλι, δηλαδή, «ο γκουρού των πεντάστερων», αλλά η νέα του αυτή προσέγγιση δείχνει ότι η πολιτική τελικά παραμένει μια σταθερή πηγή εισοδήματος και επαγγελματικής δράσης, έστω και με έμμεσο, συμβουλευτικό ρόλο. Ο οποίος, δε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι θα είναι και ακριβοπληρωμένος.

Πρόκειται για τον ίδιο ηθοποιό και «άτυπο πολιτικό» που στο παρελθόν υποστήριζε ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν θα πρέπει να εκλέγονται για πάνω από δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και ότι η κρατική οικονομική στήριξη των κομμάτων αποτελεί ύβρη. Η τελευταία αυτή θέση αναθεωρήθηκε και επίσημα. Οσο για τις δύο θητείες των βουλευτών, κανείς δεν έχει καταλάβει αν ο κανόνας, σε έναν χρόνο που θα έχουμε εκλογές, πρόκειται να ισχύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος των εκλεγμένων εκπροσώπων του κινήματος είναι από απογοητευμένο έως και οργισμένο. Διότι βάσει ενός κανόνα που ακόμη δεν έχει καταργηθεί, βουλευτές και γερουσιαστές του ιταλικού πρώην αντισυστημικού αυτού κινήματος υποχρεούνται ακόμη να καταβάλλουν (απευθείας στα Πέντε Αστέρια και για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων) 2.500 ευρώ τον μήνα. Είναι αλήθεια ότι το ποσό των 13.000 ευρώ που λαμβάνουν κάθε μήνα οι Ιταλοί βουλευτές είναι τεράστιο. Αλλά όταν, όπως γράφει ο Τύπος, ο «πρώτος και αναμάρτητος» Μπέπε Γκρίλο αφήνει να διαρρεύσει ότι θα κερδίζει πάνω από τα διπλάσια χρήματα, χωρίς καμία υποχρέωση επιστροφής και αγαθοεργιών, μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Μέσα σε όλα αυτά, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε -ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος των Πέντε Αστέρων- προσπαθεί να ξεπεράσει τις παγίδες που του στήνει συνεχώς ο κύριος εσωτερικός του αντίπαλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, και να πείσει τους Ιταλούς ότι τα Πέντε Αστέρια αντέχουν στη φθορά και προσπαθούν να ανανεωθούν. Ουτοπία, αυτοκαταστροφική διάθεση ή απλή αφέλεια;

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)