Τσίπρας: Το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύσκολο, η κυβέρνηση καταρρέει


 Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την ακριβή τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια. Πώς είναι δυνατόν η χώρα να έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα; Η τιμή είναι στα 280 ευρώ, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχει 112 ευρώ....

Απ’ όλες τις χώρες έχουμε την πιο ακριβή τιμή. Είναι αυτή ελεύθερη αγορά;», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα

Παράλληλα πρόσθεσε «γιατί η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη τιμή; Η απάντηση είναι δύο λέξεις. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφήνει ελεύθερη την αισχροκέρδεια», και υποστήριξε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προσπαθήσει να αλλάξει το φαινόμενο αυτό «Εμείς λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όλο αυτό το φαινόμενο. Δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος. Θα το κάνουμε όπως η Πορτογαλία. Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα. Όπως το έκανε η Πορτογαλία, μπορεί και η Ελλάδα. Τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρώπη; Δεν πήρε τίποτα, ενώ άλλες χώρες κατάφεραν τη μείωση της τιμής».

Οι λογαριασμοί εκτρέπουν τον προϋπολογισμό νοικοκυριών

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε δολοφονικό αυτό που γίνεται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ είπε πως σε συνεργάτη του πήγε λογαριασμός ρεύματος 2.500 ευρώ.

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Όσο ανεβαίνει η τιμή, η αύξηση πάει στον καταναλωτή. Είναι δολοφονικό όλο αυτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι λογαριασμοί εκτρέπουν τον προϋπολογισμό τους. Σε συνεργάτη μου ήρθε 2.500 ευρώ ο λογαριασμός. Κάθε μέρα ανακοινώνεται τιμή χονδρικής. Και γνωρίζουμε την παραγωγή ρεύματος. Βρίσκεις το μεταβαλλόμενο κόστος. Βρίσκεις και το υπερβάλλον κέρδος και βλέπεις ότι βγαίνει 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό που λέμε ουρανοκατέβατα κέρδη. Η ΔΕΗ το 2021 έκανe διαρροές ότι έχουν κέρδη 950 εκατ. ευρώ. Και μετά ο Μητσοτάκης έλεγε στη Βουλή ότι δεν έχει κέρδη. Τα golden boys παίρνουν αστρονομικές απολαβές. Γέμισαν διευθυντές για να παίρνουν χρήματα τα golden boys. Για ποιον δουλεύει η ΔΕΗ και ποιος έχει την ευθύνη αν δεν την έχει ο κ. Μητσοτάκης. Πήγε στη ΔΕΘ πέρυσι και ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση μετά. Αυτό που ζούμε είναι παραλογισμός».

Οσα εξήγγειλα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στις εξαγγελίες που έκανε υποστήριξε πως για όσα δεσμεύτηκε δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. «Τα περισσότερα από αυτά που εξήγγειλα στο Συνέδριο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Η Πορτογαλία και η Ισπανία κατάφεραν μείωση της τιμής στο ρεύμα χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα κόστος, αλλά αρκετοί θα ανακουφιστούν. Όπως για παράδειγμα η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτό είναι ένα κόστος διαχειριστικό».

Απαραίτητη η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κάνοντας λόγο για αύξηση της πλάκας. «Ο κατώτατος μισθός δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και είναι κι απαραίτητη η αύξηση. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 9%. Υπενθυμίζω ότι αυξήσαμε κατά τη διακυβέρνησή μας τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε αύξηση της πλάκας, 2%».

Διαγραφή των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε διαγραφή των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση για απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. «Η ανάγκη να μειωθεί το χρέος είναι μεγάλη. Τα χρέη αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν. Υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας. Πρέπει να υπάρχει διαγραφή των χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Πώς να διαχειριστούν το επόμενο χρέος που θα έρθει; Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά. Όπως και η στέγη για τα νέα ζευγάρια. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις. Πολύ λιγότερα απ’ αυτά που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα οποία δεν ξέρουμε και πού πήγαν; 7 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Πού βρισκόμαστε;».

Το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύσκολο, η κυβέρνηση καταρρέει

Στο θέμα των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι εμφανές πλέον ότι η κυβέρνηση καταρρέει, εξαιτίας της αδυναμία του να παρέμβει στα προβλήματα του τόπου, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αρνητικές πρωτιές και στην ακρίβεια και στην πανδημία.

«Το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύσκολο, το δύσκολο είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αν συνεχίσει θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος για να δεις την κατάρρευση της κυβέρνησης. Όταν μιλάει ο λογαριασμός και η τσέπη σου, η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είμαι ο παλαιότερος και έχω μια εμπειρία, αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν υπάρχουν χαμηλοί ή ψηλοί τόνοι. Το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σημάνει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Θέλω να πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει νέα λαϊκή εντολή. Όταν δεν θα μπορεί να πληρώσει ο πολίτης τον λογαριασμό, τότε θα έχουμε και πάλι ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα».

Ο κ.Ανδρουλάκης να μας πει τι θέλει και όχι τι δεν θέλει

Για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κ.Ανδρουλάκη είπε πως θα πρέπει να πει τι θέλει και όχι τι δεν θέλει. Να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν στο ΣΥνέδριο του κόμματος. Μάλιστα ερωτηθείς ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, είπε πως πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος στις εκλογές, απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναδουν πρωθυπουργική καρέκλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. «Τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο ελληνικός λαός. Πριν αρχίσει να μιλάει για πρόσωπα, να μιλήσει για πολιτικές».

Για τις εντάσεις στο Συνέδριο: Δεν είναι σπάνια αυτά τα φαινόμενα

Κλείνοντας τη συνέντευξη και ερωτηθείς ο κ.Τσίπρας για τις εικόνες έντασης στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν είναι σπάνια γιατί τα συνέδρια της Αριστεράς, δεν είναι προκάτ, είναι ανοιχτά, γίνονται συζητήσεις. Πολλές φορές υπάρχουν εντάσεις και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα νίκης. «Η εικόνα του Συνεδρίου ήταν πολύ δυνατή. Περάσαμε ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι. Τα συνέδρια της Αριστεράς, αυτά που δεν είναι προκάτ, είναι ανοιχτά, γίνονται συζητήσεις. Πολλές φορές υπάρχουν εντάσεις. Δεν είναι σπάνια αυτά τα φαινόμενα στα συνέδρια της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα νίκης».<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/tsipras-na-erthei-protos-o-syriza-den-einai-dyskolo-i-kybernisi-katarreei">Τσίπρας: Το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύσκολο, η κυβέρνηση καταρρέει - iefimerida.gr</a></p>