Το κάλεσμα Τσίπρα στα προοδευτικά κόμματα...


 ...και οι 5+1 προτάσεις...

Το μοντέλο μίας αυριανής προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ενός μοντέλου που βασίζεται σε 5+1 δεσμεύσεις που αντιστοιχούν όπως είπε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα της προοδευτικής κυβέρνησης, που θα... εφαρμοστεί από την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική. Οι δεσμεύσεις αυτές δίνουν και την απάντηση στο σύνθημα “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” που προέβαλε για να σχολιάσει πως “το μέλλον του κόσμου δεν είναι η  βαρβαρότητα”.

Αυτό ήταν και το κεντρικό στοιχείο που διέτρεξε την ομιλία του ενώπιον ενός συνεδριακού σώματος περίπου 5.700 αντιπροσώπων σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο άνοιγμα που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις με το επίσης σαφέστατο μήνυμα: “Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί”.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ένα κάλεσμα συμπόρευσης “για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη”, με ένα μήνυμα που είχε ως βασικούς αποδέκτες τα κόμματα του προοδευτικού χώρου αλλά και τους εργαζόμενους, τους αγρότες,  τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος, όπως επίσης και τη νεολαία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “εμείς η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μάς αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου”. Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από όλους να υπερβούν τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

“Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μάς χώρισαν και μάς πλήγωσαν και να συμφωνήσουμε σ’ ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα”.

Ο στόχος αυτού του προσκλητηρίου συμπόρευσης είναι προφανής. Να ενώσουν τα προοδευτικά κόμματα τις δυνάμεις τους, να νικήσουν και την επόμενη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να μετριάσει τις όποιες αγωνίες των μικρότερων κομμάτων για τη θέση τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Καθόλου τυχαία είπε πως “υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές”, σημείωσε πως “δεν αποκλείουμε”, όμως ανέφερε “ούτε μπορούμε να περιμένουμε κανέναν” ζητώντας από όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα του είπε με σαφήνεια πως “είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι” για να συμπληρώσει πως “θέλουμε, ξέρουμε πώς και μπορούμε”.

Δεν παρέλειψε βεβαίως να κάνει αυτοκριτική για τα κάποια λάθη της κυβέρνησής του λέγοντας πως “πορευτήκαμε περισσότερο στη δύναμη της πίστης παρά με επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε”.

Ωστόσο, προέβαλε και τα μείζονα και σημαντικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της βίαιης ωρίμανσης μάθαμε κι εμείς να αλλάζουμε” επαναλαμβάνοντας πολλές φορές  πως “είμαστε περήφανοι” με κατάληξη στην υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Σ’ εκείνο το σημείο αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του ομίλου Πράττω, Νίκο Κοτζιά οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι και χαιρέτησαν τους σύνεδρους που τούς χειροκροτούσαν.

Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου να στηρίξουν τις προτάσεις του για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής “σάς καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές”  και ζήτησε από τα στελέχη του “να ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία “χωρίς σύνδρομα ιδιοκτησίας και χωρίς αστερίσκους για τα μέλη του κόμματος απ’ όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό”.

Οι 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης

Αναλύοντας  τις 5+1 βασικές δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική ανέφερε:

Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς

Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων

Μικρομεσαίοι-Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις

Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης

Νέα Γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη  για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Στο προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε μία άμεση θετική απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά που μίλησε για συστράτευση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και μία προσεκτική διατύπωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζιο που σχολίασε ότι προοδευτική πολιτική σημαίνει αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία, δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις. Στο κλείσιμό του είπε ωστόσο πως “είμαστε εδώ για να μελετήσουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας.

Το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν η “Πολιτική Αλλαγή” που σύμφωνα με τον ίδιο πλησιάζει.

Χαιρετισμό απηύθυναν προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Αντιπροέδρου της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, Γιολάντα Ντίαζ, τού πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέτρο Σάντσεθ...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr