«Πάρα πολλή δύναμη στα χέρια ενός ανθρώπου»...

0

 
Πριν δύο εβδομάδες, πολλοί από τους 
πιο έμπειρους επιχειρηματίες της Wall Street και της Silicon Valley θεωρούσαν την πρόταση του Έλον Μασκ να εξαγοράσει το Twitter μια οριακά κωμική κίνηση του μεγιστάνα χωρίς μέλλον ή τύχη.

Δώδεκα ημέρες αργότερα, η πλατφόρμα περνά για 44 δισεκατομμύρια δολάρια στα χέρια του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, και οργανώσεις δικαιωμάτων, πολιτικοί και ακτιβιστές ανησυχούν για... το μέλλον του Twitter και τη δύναμη που φέρνει στα χέρια του Μασκ. 
Ο επιχειρηματίας κέρδισε την ομόφωνη υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, «αφού έθεσε σε κίνδυνο την προσωπική του περιουσία για να παρουσιάσει τα 33 δισ. δολάρια» από το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης της συμφωνίας, σημειώνουν οι Financial Times. Tραπεζίτης που έχει ηγηθεί αρκετών εχθρικών εξαγορών στη Silicon Valley δήλωσε ότι η διαδικασία τελικά μετατράπηκε σε «μια πολύ πεζή διαδικασία», καθώς οι διευθυντές του Twitter υπέκυψαν σε μια προσφορά που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας τους προέτρεψαν να αποδεχθούν. 

NYT: Οι τέσσερις τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αλλάξει το Twitter

Οι αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις του Musk ήταν διαδόθηκαν ευρέως μετά την αιφνιδιαστική αποκάλυψη του σχεδίου εξαγοράς του στις 14 Απριλίου, λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε δηλώσει πως «δεν ήθελε να είναι παρά ένας παθητικός επενδυτής στην εταιρεία». 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Elon Musk δεν αποκαλύπτει τι έχει στο μυαλό του, παρουσιάζοντας μια αόριστη πολιτική, γεγονός που καθιστά κάπως δύσκολο να προσδιοριστεί τι ακριβώς θα κάνει ο δισεκατομμυριούχος και στην περίπτωση του Twitter, σχολιάζουν οι New York Times που παρουσιάζουν τις πιθανότερες, μελλοντικές αλλαγές στην πλατφόρμα. 

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι οι πολιτικές οποιασδήποτε πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης «είναι καλές αν το πιο ακραίο 10% αριστερά και δεξιά είναι εξίσου δυσαρεστημένο».
 

-Ελεύθερος λόγος και έλεγχος - διαμόρφωση περιεχομένου 

Ο Μασκ έχει εκφράσει αρκετές φορές την ανησυχία του ότι οι συντονιστές περιεχομένου του Twitter το παρακάνουν και παρεμβαίνουν υπερβολικά στην πλατφόρμα, την οποία θεωρεί ως την «de facto πλατεία του διαδικτύου». «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», υποστήριξε ο Μασκ που ευαγγελίζεται «καλές προθέσεις». 

«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους προγράμματα ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και πιστοποιώντας όλους τους ανθρώπους» πρόσθεσε. «Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες - ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσουμε». Σε ένα tweet τη Δευτέρα, πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας του με το Twitter, ο Μασκ δήλωσε ότι ελπίζει ακόμη και οι «χειρότεροι επικριτές» του να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα «γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία λόγου».
 

-Ο μπλοκαρισμένος Τραμπ;

Ο Μασκ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τον απαγορευμένο λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. Αλλά τα σχόλιά του για την ελευθερία του λόγου έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι το Twitter υπό την ιδιοκτησία του θα μπορούσε να επαναφέρει τον Τραμπ, ο οποίος αποκλείστηκε από την πλατφόρμα πέρυσι, μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, με το Twitter να δηλώνει τότε πως ο Τραμπ είχε παραβιάσει τις πολιτικές του υποκινώντας τη βία μεταξύ των υποστηρικτών του. Το Facebook επίσης μπλόκαρε  τον Τραμπ για τον ίδιο λόγο.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ήταν διαβόητος για tweets που επέκριναν τους αντιπάλους του και μερικές φορές ανακοίνωναν αλλαγές πολιτικής, προσπαθεί να ξεκινήσει τη δική του ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η νεοσύστατη επιχείρησή του, η Truth Social, δυσκολεύεται να προσελκύσει χρήστες και το πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί τώρα που ο Μασκ προτείνει την αλλαγή των κανόνων για τη συγκράτηση του περιεχομένου στο Twitter.

  Το Twitter δεν είναι απλώς μια ακόμη εταιρεία, σημείωσαν οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ανεξάρτητα από το σε ποιον ανήκει το Twitter, η εταιρεία έχει ευθύνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στην πλατφόρμα.
-Ο αλγόριθμος 

Σε ένα συνέδριο TED αυτό το μήνα, ανέπτυξε τα σχέδιά του να καταστήσει τον αλγόριθμο της εταιρείας ένα μοντέλο ανοιχτού κώδικα, το οποίο υποτίθεται πως θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τον κώδικα που δείχνει πώς ορισμένες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στο χρονολόγιό τους. Κατά τον ίδιο, η μέθοδος ανοιχτού κώδικα θα ήταν καλύτερη από το να «έχουμε tweets που μυστηριωδώς προωθούνται και υποβιβάζονται χωρίς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει».

Ο Μασκ έχει επίσης σχολιάσει στο παρελθόν την πολιτικοποίηση της πλατφόρμας και πρόσφατα έγραψε στο Twitter ότι οι πολιτικές οποιασδήποτε πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης «είναι καλές αν το πιο ακραίο 10% αριστερά και δεξιά είναι εξίσου δυσαρεστημένο».
 

-Ποιος θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα και πώς 

Προτού ο Μασκ ζητήσει να αγοράσει το Twitter, εξέφραζε την ανησυχία του για το πόσο σχετική - σημαντική είναι η πλατφόρμα. Όταν ένας λογαριασμός δημοσίευσε μια λίστα με τους 10 λογαριασμούς Twitter που ακολουθούνται περισσότερο, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ποπ σταρ Τζάστιν Μπίμπερ και Κάτι Πέρι, ο Μασκ απάντησε και έγραψε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους "κορυφαίους" λογαριασμούς τιτιβίζουν σπάνια και δημοσιεύουν πολύ λίγο περιεχόμενο. Πεθαίνει το Twitter;»

Πιο πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδρυτής της Space X υποσχόταν σε άλλο tweet ότι θα «νικήσει τα spam bots ή θα πεθάνει προσπαθώντας».

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για τη ρητορική μίσους μετά την εξαγορά

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν από χθες ανησυχίες για τη ρητορική μίσους στο Twitter και τη δύναμη που θα δώσει στον δισεκατομμυριούχο η εξαγορά, αφού ο αυτοαποκαλούμενος «απολυταρχικός (υποστηρικτής) της ελευθερίας του λόγου» έκλεισε συμφωνία για την «ιδιωτικοποίηση» της πλατφόρμας.

Το Twitter δεν είναι απλώς μια ακόμη εταιρεία, σημείωσαν οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ανεξάρτητα από το σε ποιον ανήκει το Twitter, η εταιρεία έχει ευθύνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στην πλατφόρμα. Οι αλλαγές στις πολιτικές, τα χαρακτηριστικά και τους αλγορίθμους του, μεγάλες και μικρές, μπορεί να έχουν δυσανάλογες και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας εκτός σύνδεσης», δήλωσε στο Reuters η Ντέμπορα Μπράουν, ερευνήτρια ψηφιακών δικαιωμάτων και συνήγορος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, γι' αυτό και το Twitter πρέπει να επενδύσει σε προσπάθειες για την ασφάλεια των πιο ευάλωτων χρηστών του στην πλατφόρμα», πρόσθεσε. Το Twitter δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των ανησυχιών που εκφράζουν ομάδες και οργανώσεις.

«Ενώ ο Elon Musk είναι μέλος της ACLU με κάρτα και ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές μας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τη συγκέντρωση τόσο μεγάλης δύναμης στα χέρια ενός ατόμου», δήλωσε στο Reuters ο Anthony Romero, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για κάθε πιθανή απόφαση που μπορεί να λάβει το Twitter μετά την εξαγορά από τον Μασκ για την υπονόμευση της εφαρμογής των πολιτικών και των μηχανισμών που έχουν σχεδιαστεί για να μετριάζουν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

 

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα Twitter που εσκεμμένα κλείνει τα μάτια στη βίαιη και καταχρηστική ομιλία εναντίον των χρηστών, ιδιαίτερα εκείνων που πλήττονται δυσανάλογα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των non binary ατόμων και άλλων», δήλωσε τη Δευτέρα ο Michael Kleinman, διευθυντής τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ.
 

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έγραψε την Δευτέρα: «Η συμφωνία είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας. Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Έλον Μασκ παίζουν με πολύ διαφορετικούς κανόνες από όλους τους άλλους, συγκεντρώνοντας δύναμη για δικό τους κέρδος. Χρειαζόμαστε ειδικό φόρο για τους πλούσιους και αυστηρούς κανόνες με βάση τους οποίους θα λογοδοτούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες».

Οι Ρεπουμπλικάνοι πανηγυρίζουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι δεν θα ξαναμπεί στο Twitter ακόμη και αν ο λογαριασμός του αποκατασταθεί μετά την πώληση της εταιρείας στον Elon Musk. Αυτό όμως δεν καθησύχασε τους Δημοκρατικούς, μπροστά στο ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να αλλάξει γνώμη εν μέσω μιας ευρύτερης αναταραχής της πλατφόρμας.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι δεν θα ξαναμπεί στο Twitter ακόμη και αν ο λογαριασμός του αποκατασταθεί μετά την πώληση της εταιρείας στον Elon Musk.
«Όλοι θα πρέπει να ανησυχούν γι' αυτό», δήλωσε η Mary Anne Marsh, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών. «Είδαμε και στο παρελθόν τον αντίκτυπο που κατάφερε να έχει ο Τραμπ με τον λογαριασμό του στο Twitter, είτε αμφισβητώντας τον τόπο γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα είτε απορρίπτοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Φανταστείτε τι θα κάνει για να ανακτήσει την εξουσία το 2022 ή το 2024, όταν δεν θα υπάρχει κανείς να τον σταματήσει».

Ο Μασκ έχει κάνει δωρεές και στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ, αλλά οι κραυγές οργής των Δημοκρατικών για τη σχεδιαζόμενη αγορά του Twitter συνοδεύτηκαν από πανηγυρισμούς μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, πολλοί από τους οποίους βλέπουν την κίνηση ως νίκη της ελευθερίας του λόγου, δεδομένης της επιθυμίας του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla να χαλαρώσει τον έλεγχο του περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Η Marjorie Taylor Greene, η αμφιλεγόμενη Ρεπουμπλικανή βουλευτής της οποίας ο προσωπικός λογαριασμός μπλοκαρίστηκε μετά από πολλαπλές παραβιάσεις των κανόνων παραπληροφόρησης του Twitter, έκανε tweet από τον επίσημο λογαριασμό της πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία: «Προετοιμαστείτε για πλήρη κατάρρευση με μπλε τικ μετά τη σφράγιση της συμφωνίας από τον @elonmusk, θα πρέπει να αποκατασταθεί ο προσωπικός μου λογαριασμός στο Twitter".

Η πώληση έχει ωθήσει τον Musk σε μια θέση που ορισμένοι θεωρούν ως de facto κομματική, γράφουν οι Financial Times. Ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι η προσφορά του είχε ως κίνητρο λιγότερο το κέρδος και περισσότερο το όραμά του για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Twitter στην κοινωνία.

«Αυτός δεν είναι ένας τρόπος για να βγάλουμε χρήματα», δήλωσε. «Η ισχυρή διαίσθησή μου είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας με μέγιστη εμπιστοσύνη και ευρεία συμμετοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού».

Οι συντηρητικοί είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική αυτού που ο Μασκ έχει παρουσιάσει ως ένα «ευρέως περιεκτικό» Twitter, το οποίο ερμηνεύουν ότι σημαίνει πως θα κλείνουν λιγότεροι συντηρητικοί λογαριασμοί και μια πιθανή ευκαιρία για την επαναφορά απαγορευμένων χρηστών (όπως ο Τραμπ).

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για λογοκρισία από μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, επισημαίνοντας ιδίως τον αποκλεισμό του Τραμπ από το Twitter και το Facebook μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η Μάρσα Μπλάκμπερν, η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής από το Τενεσί, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα: «Είμαι αισιόδοξη ότι ο Elon Musk θα συμβάλει στον περιορισμό του ιστορικού της Μεγάλης Τεχνολογίας στη λογοκρισία χρηστών που έχουν διαφορετική άποψη».

Αλλά δεν είναι μόνο η προοπτική επαναφοράς δημοφιλών συντηρητικών που ανησυχεί τους φιλελεύθερους. Ο Angelo Carusone, πρόεδρος της αριστερής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Media Matters, δήλωσε: «Ο χειρότερος φόβος μου δεν είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει, αλλά ότι οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης θα αρχίσουν ευρύτερα να επιτρέπουν στις πλατφόρμες τους να γεμίζουν και πάλι με παραπληροφόρηση. Είδαμε πού μας οδήγησε αυτό στο παρελθόν - αυτό καθιστά μια νέα 6η Ιανουαρίου πιο πιθανή».

Για πολλούς αριστερούς πολιτικούς, η πώληση επισφραγίζει μια ταραχώδη σχέση με τον Μασκ, ο οποίος δεν είναι άγνωστος σε πολιτικές μάχες, πολλές από τις οποίες δόθηκαν στην πλατφόρμα που τώρα αποκτά. Τα τελευταία χρόνια έχει αντιταχθεί δημοσίως στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν πλήρωνε φόρους- συνέκρινε τον Τζάστιν Τριντό, τον πρωθυπουργό του Καναδά, με τον Αδόλφο Χίτλερ, λόγω των πολιτικών του πρώτου για το Covid-19- και επιτέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις πολιτικές για τα ηλεκτρικά οχήματα.
 

Με πληροφορίες από New York Times, Financial Times, Amnesty International και Reuters

lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)