Έρχονται αυξήσεις στις τιμές σε φθηνά φάρμακα...


Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας αναμένεται να υπάρξουν μετά το Πάσχα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει υπουργική απόφαση βάση της οποίας θα μπορούν φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με χαμηλές τιμές να... μεταφερθούν από τη λεγόμενη θετική λίστα, από τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην αρνητική λίστα τα σκευάσματα της οποίας τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Πρόκειται για σκευάσματα κυρίως αναλγητικά, αντιπυρετικά, για τον θυρεοειδή κλπ που θα κοστίζουν το πολύ μέχρι 5-6 ευρώ....

Όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, η ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Υγείας προβλέπει σε όσες εταιρείες βγάλουν από τη λίστα συνταγογράφησης τα φάρμακά τους και τα εντάξουν στη λεγόμενη αρνητική λίστα, ώστε να καλύπτονται από κονδύλια των ασθενών, θα λάβουν "μπόνους" αύξησης της τιμής.

Συγκεκριμένα όπως μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr, η υπουργική απόφαση που θα είναι έτοιμη έως το Πάσχα ώστε να δημοσιευτεί αμέσως μετά, θα προβλέπει ότι η αύξηση της τιμής μπορεί να φθάσει και το 15% - 20-% αφού η τιμή των φαρμάκων αυτών θα ορίζεται πλέον πάνω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Επίσης όσα καινούρια φάρμακα θα έρχονται στη χώρα και θα μπορούν να μπουν κατ' ευθείαν στην αρνητική λίστα και δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα μας χωρίς ναι είναι απαραίτητο να διατίθενται και σε άλλες 3 χώρες της Ευρώπης όπως ισχύει σήμερα, παρά μόνο σε μία.

Πάντως οι αλλαγές γίνονται στο πλαίσιο του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός που έχει ορισθεί αναμένεται να «ξεφύγει» και φέτος. Ήδη ξεκινά το «κούρεμα» των βιταμινών που συνταγογραφούνται.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή στον ΕΟΠΥΥ για κλειστό προϋπολογισμό από 120 εκατ. που ήταν για συνταγογραφημένες βιταμίνες μέχρι πέρυσι, σε 30 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι πολλά σκευάσματα θα βγουν από τη λίστα ή δεν θα καλύπτονται και θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2021 δόθηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ 45 εκατ. ευρώ για Βιταμίνες D, 35 εκατ. ευρώ για Σίδηρο, 25 εκατ. ευρώ για μαγνήσιο και 15 εκατ. ευρώ ασβέστιο.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ορίσει εξαιρέσεις σύμφωνα με τις οποίες βιταμίνες θα μπορούν να συνταγογραφούνται και να χορηγούνται δωρεάν σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα και οι οποίοι πρέπει να ενισχύουν τον οργανισμό τους με τέτοιου είδους σκευάσματα.

Όμως θα πρέπει να ακολουθείται μία ειδική διαδικασία συνταγογράφησης από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να δικαιολογούν τη χορήγηση βιταμινών στους ασθενείς τους.

Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας αναμένεται να υπάρξουν μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει υπουργική απόφαση βάση της οποίας θα μπορούν φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με χαμηλές τιμές να μεταφερθούν από τη λεγόμενη θετική λίστα, από τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην αρνητική λίστα τα σκευάσματα της οποίας τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Πρόκειται για σκευάσματα κυρίως αναλγητικά, αντιπυρετικά, για τον θυρεοειδή κλπ που θα κοστίζουν το πολύ μέχρι 5-6 ευρώ...

ethnos.gr