Τρίτη 12 Απριλίου 2022

“Πανικός” στους βουλευτές της ΝΔ...


Τώρα φαίνεται πως αρχίζουν τα δύσκολα για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις βασικών αγαθών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης προκαλούν σοκ όχι μόνο στους... καταναλωτές, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και στο σύνολο των γαλάζιων βουλευτών οι οποίοι ενόψει του Πάσχα θα περιοδεύσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα έρθουν αντιμέτωποι με το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία.

Κύριο θέμα συζήτησης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας είναι το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και το κατά πόσο το “επίδομα ακρίβειας” και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα καύσιμα μπορεί να το ανατρέψει.
Μάλιστα, αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους λέγοντας πως τα δύο προηγούμενα χρόνια αναγκάστηκαν λόγω πανδημίας να απέχουν από κομματικές εκδηλώσεις στις Περιφέρειες τους και τώρα που τα υγειονομικά μέτρα χαλαρώνουν, έρχονται αντιμέτωποι με την δυσαρέσκεια των πολιτών από το κύμα ακρίβειας. Ορισμένοι μάλιστα εκφράζουν κι επιφυλακτικότητα για τις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας πως διαχρονικά οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το πορτοφόλι τους. 
Από την άλλη μεριά, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται planB σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει μέτρα οικονομικής στήριξης για την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το δυσοίωνο σενάριο η Ευρώπη να μην στηρίξει την ελληνική οικονομία και προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαίου.

«Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει στη λήψη μέτρων, η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για πρόσθετες εθνικές παρεμβάσεις. Είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο ευρώ, για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σημειώνουν δε ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 4 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,2 δισ. Ευρώ θα δοθεί αυτό το μήνα και αφορά:

-Την αυξημένη  επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
-Την επιδότηση κατά 15 λεπτά το λίτρο της τιμή του πετρελαίου κίνησης.
-Τη επιδότηση της βενζίνης με 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και στα 28 λεπτά στα νησιά μας, που ξεκινά εντός της εβδομάδας.
-Την έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
-Τη χορήγηση  έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, την καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την  καταβολή  μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.
-Η αναστολή και φέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
– Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022.Η επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
– Η μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων  στο 6%.
– Η περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων,  με βάση το τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.