Διπλωματικός «πόλεμος» Ελλάδας - Ρωσίας...

0


 ...με φόντο το ενεργειακό...

Η κήρυξη από το υπουργείο Εξωτερικών 12 Ρώσων διπλωματών ως personae non gratae στην Ελλάδα, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της Μόσχας και σηματοδοτεί την πλήρη ρήξη των σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βέβαια και σε αυτό το ζήτημα ακολούθησε τη... “γραμμή” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίδραση στα φρικτά γεγονότα της Μπούτσα. Την ίδια στιγμή πάντως η Ευρώπη ευλόγως διστάζει να προχωρήσει σε πλήρες ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, καθώς θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι ΗΠΑ ως γνωστόν πιέζουν την ΕΕ να διαρρήξει κάθε ενεργειακό δεσμό με τη Μόσχα. Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων, σταματώντας και τις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία. Ενώ οι συζητήσεις στην ΕΕ για την απαγόρευση εισαγωγής και ρωσικού άνθρακα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Βέβαια η Μεγάλη Βρετανία εισάγει από τη Ρωσία μόλις το 8% του πετρελαίου που χρειάζεται και μόλις το 4% του φυσικού αερίου. Ενώ όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, είναι σε συντριπτικό ποσοστό εξαρτημένες ιδίως από το ρώσικο φυσικό αέριο. Η Ευρώπη συνολικά εξακολουθεί να πληρώνει στη Ρωσία ένα δισ ευρώ κάθε ημέρα για εισαγωγή ενέργειας.

Η Αθήνα επομένως μπορεί να ακολουθεί σε διπλωματικό επίπεδο την ΕΕ, αλλά στο ενεργειακό σιωπηλά συντάσσεται με το Βερολίνο, που προτιμά μία σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση απο τη Ρωσία για να αποφύγει ένα ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό σοκ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θεωρούν ότι οι ρωσικές απειλές πως η κήρυξη των 12 Ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητων θα έχουν συνέπειες, σημαίνουν διακοπή της ενεργειακής ροής που συνεχίζεται και στη χώρα μας όπως και στην Ευρώπη συνολικά, με όλες τις κυρώσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση προωθεί κάθε πιθανή εναλλακτική λύση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, δήλωσε ότι την επόμενη διετία θα αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη λιγνίτη, κάτι που η κυβέρνηση αρνείτο μέχρι πρόσφατα. Διαβεβαίωσε όμως ότι αυτό θα είναι προσωρινή λύση, επέμεινε στην αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σήμερα υποδέχεται στο Μαξίμου την Επίτροπο αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Η οποία από το Φόρουμ των Δελφών χθες εκτίμησε ότι μέσα στο 2022 η ΕΕ θα μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου απο τη Ρωσία στο ένα τρίτο, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις LNG στη Ρεβυθούσα μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η κυβέρνηση λοιπόν διεκδικεί για την Ελλάδα το ρόλο κόμβου στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι σε αντίθεση με την Τουρκία η χώρα μας ορθώς επέλεξε να ταχθεί αναφανδόν με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.

Αυτό δημιουργεί βέβαια και ένα πολιτικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπάρχει και ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της δεξιάς βάσης που βλέπει με συμπάθεια τη Ρωσία. Στο οποίο επιχειρεί να απευθυνθεί τώρα ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Βέβαια από την εποχή της διπλωματίας των αγωγών με τη Ρωσία έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και η Μόσχα έχει “παίξει” και με την Τουρκία. Επομένως από την κυβέρνηση υπερασπίζονται την επιλογή να σταθεί η Αθήνα κάθετα απέναντι στη Μόσχα και να μην επιχειρήσει, όπως έκανε η Άγκυρα να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Η κυβέρνηση εξάλλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε έσχατη επιλογή την απέλαση διπλωματών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων με τη Ρωσία.

"Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την κήρυξη personae non gratae μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δείχνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί την λογική των ίσων αποστάσεων ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετη. Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)