Ρωσική προειδοποίηση κατά της χρεοκοπίας...

0

 
Η Ρωσία θα κινηθεί νομικά αν η Δύση προσπαθήσει να την εξαναγκάσει σε στάση πληρωμών, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. «Φυσικά και θα προχωρήσουμε σε αγωγές, καθώς έχουμε κάνει... όλα τα βήματα που χρειάζονταν προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι επενδυτές θα πληρωθούν», τόνισε χθες σε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» ο Σιλουάνοφ. «Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο τους λογαριασμούς μας επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλια. Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Θα πρέπει να αποδείξουμε πολύ ενεργά την υπόθεσή μας», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός χωρίς όμως να διευκρινίσει τις νομικές επιλογές της χώρας του....

Ο Σιλουάνοφ κατηγόρησε, ακόμη, τη Δύση ότι προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τη χώρα του σε τεχνική χρεοκοπία. «Η Ρωσία προσπάθησε καλή τη πίστει να αποπληρώσει εξωτερικούς πιστωτές. Παρ’ όλα αυτά η εσκεμμένη πολιτική των Δυτικών χωρών είναι να προκαλέσουν τεχνητά μια χρεοκοπία με κάθε μέσο», είπε.

Οι εξωτερικές υποχρεώσεις της Ρωσίας δεν είναι πιεστικές. Αντιστοιχούν μόλις στο 20% του συνολικού της δημόσιου χρέους, δηλαδή περίπου 58 δισ. δολάρια. Με συναλλαγματικά αποθέματα μεγαλύτερα των 640 δισ. δολαρίων, η Μόσχα μπορεί άνετα να εξυπηρετεί αυτό το χρέος και η αθέτησή του έως πρόσφατα έδειχνε αδιανόητη. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όμως, τα μισά περίπου από αυτά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα πάγωσαν από τις κυρώσεις των δυτικών κυβερνήσεων.

Πριν από 8 ημέρες η Ρωσία όφειλε να καταβάλει στους κατόχους δύο ευρωομολόγων της που ωριμάζουν το 2022 και το 2042 πληρωμές κουπονιών ύψους 649 εκατ. δολαρίων. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπλόκαρε όμως την πληρωμή αυτή, εμποδίζοντας για πρώτη φορά τη χρήση κάποιων από τα παγωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους από την ανταποκρίτρια τράπεζα (JP Morgan). Στόχος ήταν να ασκηθεί πίεση και να εξαναγκαστεί να πληρώσει η Μόσχα με διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα που είχε στο εσωτερικό της ή που προερχόταν από τις εξαγωγές της.

Η ρωσική κυβέρνηση –που έως τότε είχε καταφέρει να αποπληρώσει τα κουπόνια κάποιων εκ των 15 συνολικά διεθνών της ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. δολαρίων– επέλεξε να καταθέσει ισοδύναμο ποσό σε ρούβλια για τις πληρωμές που αφορούσαν τα δύο ομόλογα σε ειδικούς λογαριασμούς στο Εθνικό της Αποθετήριο Διακανονισμού. Το Σάββατο που πέρασε, η S&P υποβάθμισε τα ομόλογα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση και δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους ξένους επενδυτές. Στην αιτιολόγησή του ο διεθνής οίκος ανέφερε ότι δεν αναμένει πως οι επενδυτές θα είναι σε θέση να μετατρέψουν σε ρούβλια τις πληρωμές της Μόσχας σε ισοδύναμα δολάρια ή ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μετατρέψει αυτές τις πληρωμές εντός της προβλεπόμενης περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

Νομικοί ειδήμονες υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η πληρωμή σε λάθος νόμισμα συνιστά μη πληρωμή, άρα αθέτηση της υποχρέωσης. Η Μόσχα απορρίπτει αυτήν την αιτίαση λέγοντας ότι πρόκειται για μια καθαρά τεχνητή κατάσταση καθώς δεν συντρέχουν λόγοι μιας πραγματικής αθέτησης υποχρέωσης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)