Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζει ο Μητσοτάκης...


Να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την κρίση διαβίωσης επιχείρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για δυσκολότερες μέρες. Σύμφωνα με τον... πρωθυπουργό, η πρωτοφανής έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου είναι εισαγόμενο πρόβλημα, που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη - υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης η πλειονότητα των πολιτών επιρρίπτει ευθύνες στην ίδια την κυβέρνηση για την έκρηξη των ανατιμήσεων. Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο, όπως μιας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους ενοίκους του Μαξίμου δε, το πεδίο διαχείρισης της ακρίβειας θα καταστεί πιο δύσβατο αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων... Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χθες πως έχει προσωπικά αγωνιστεί «ώστε να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό». 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να ετοιμάζει επιστολή προς τους ομολόγους του που θα εστιάζει στην ανάγκη χρήσης των αδιάθετων πόρων του ταμείου ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης. Στις τάξεις της κυβέρνησης λαμβάνουν δυσοίωνα μηνύματα μάλιστα ενόψει της συνόδου κορυφής στις 30-31 Μαΐου και επιχειρούν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το εθνικό σχέδιο θα απορροφά ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας όπου αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι αν υπήρχε η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, θα αυξάνονταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες. Σ’ αυτό το φόντο, ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να προαναγγείλει ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Κατώτατος στα 703 ευρώ

Η γαλάζια παράταξη φιλοδοξεί να χαλαρώσει τον δημοσκοπικό κλοιό μέσω της ενίσχυσης του κατώτατου μισθού. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση, περίπου, της τάξης του 6%, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 703-710 ευρώ. Κυβερνητικό στέλεχος άφηνε να διαρρεύσει δε ότι ο νέος κατώτατος μισθός πρέπει οπωσδήποτε να έχει τον «αριθμό 7 μπροστά». Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκρίνει την ανάγκη ο νέος κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζεται με τη ΓΣΕΕ στο αίτημα για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ