Όσο η κυβέρνηση φοβάται τόσο η προπαγάνδα (θα) φουντώνει…

 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα ήταν ασυναγώνιστη εξαρχής, στην προπαγάνδα. Εχοντας θηριώδη μιντιακή υποστήριξη, μπορούσε να «κάνει παπάδες»: είτε μεγέθυνε «επιτυχίες» της είτε εξαφάνιζε ή υποβάθμιζε όσα δεν τη συνέφεραν. Κάπως έτσι η δημοσκοπική υπεροχή της είχαν φουσκώσει τα μυαλά τους και είχαν προαποφασίσει και προεξοφλήσει ότι... θα είχαν και τη νέα τετραετία στο τσεπάκι, όποτε κι αν γίνονταν οι εκλογές.

Όμως, επειδή και στην πολιτική «τα πάντα ρει» και βεβαιότητες δεν υπάρχουν, το τελευταίο διάστημα κάποια δεδομένα έχουν αλλάξει. Σε τέτοιο βαθμό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να αλλάξει τον αυτοσκοπό της αυτοδυναμίας σε κυβέρνηση συνεργασίας...

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντα φιλικές προς της ΝΔ, έδειξαν ότι οι αριθμοί δεν είναι πλέον τόσο ενθαρρυντικοί. Το αντίθετο. Τώρα πλέον τα ποσοστά της ΝΔ έχουν κατρακυλήσει περί το 30% και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ μακριά από το στόχο της αυτοδυναμίας. Και δεν γνωρίζουμε ακόμα πού θα σταματήσει η πτώση, αν συνεχιστεί η ο πόλεμος στην Ουκρανία και ξέφρενη άνοδος των τιμών, που τσακίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πώς αντισταθμίζονται όλα αυτά; Με την προπαγάνδα. Με συνεχείς εμφανίσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, ακόμα κι αν δεν έχουν να πουν τίποτα και απλώς επαναλαμβάνουν χιλιοειπωμένα λόγια για τις κυβερνητικές «επιτυχίες».

Χτες έγινε ένα προσυνέδριο της ΝΔ (προσυνέδριο, όχι συνέδριο) στη Θεσσαλονίκη. Το οποίο έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ το μεσημέρι και το απόγευμα και (πάλι καλά…) δεύτερο το βράδυ. Γιατί να μην γίνει; Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Διότι απλούστατα δεν υπήρχε καμία είδηση, παρά μόνο ενέσεις αισιοδοξίας προς το κομματικό ακροατήριο, που έκαναν ο πρωθυπουργός και υπουργοί.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε «θα εξαντλήσω τις δυνατότητες για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Το έχει πει επανειλημμένα. Πρόσθεσε «θα είμαι κοντά στους πιο αδύνατους». Ομοίως. Και κατέληξε λέγοντας «ό, τι είπαμε το κάναμε, είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση». Γι’ αυτό-προέτρεψε τα κομματικά στελέχη- «να κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια». Περιέχουν κάποια είδηση αυτά; Όχι, μόνο αυτοθαυμασμό και προπαγάνδα.

Από κοντά και οι υπουργοί. Ο Αδωνις ανακοίνωσε, έμπλεος υπερηφανείας, ότι «οι έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ». Και ο Καραμανλής (τζούνιορ) διαβεβαίωσε ότι «το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023». Περιέχουν κάποια είδηση όλα αυτά; Όχι, μόνο αυτοθαυμασμό και μελλοντολογία, την ώρα που οι καταναλωτές βλέπουν καθημερινά τις τιμές να πετάνε.

Κάπως έτσι θα πορευθούμε από εδώ και πέρα. Οσο τα προβλήματα θα οξύνονται και τα ποσοστά της ΝΔ θα κατρακυλάνε, τόσο η προπαγάνδα θα φουντώνει. Μόνο που τώρα πια η αποτελεσματικότητά της είναι πολύ πιο αμφίβολη.

Διότι όσο περνάει ο καιρός οι πολίτες και γνωρίζουν περισσότερα και καταλαβαίνουν περισσότερα. Αρα, μπορεί να συμβεί αυτό που έχει πει ο Αμερικανός συγγραφέας Φρανκ Χέρμπερτ: «Οι πεποιθήσεις μπορούν να χειραγωγηθούν. Μόνο η γνώση είναι επικίνδυνη».

Κάπως έτσι η προπαγάνδα μπορεί να γίνει άχρηστη, αν οι αποδέκτες της καταλάβουν αυτό που έχει πει ο Οργουελ: «Ολη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr